Vlákninu doplní zelenina, ořechy, luštěniny nebo obiloviny

Vyvážená strava je základem pevného zdraví. Vláknina je jednou z nejdůležitějších látek pro správné fungování organismu. Podporuje peristaltiku střev, pomáhá s udržováním správné tělesné hmotnosti a má příznivý vliv na hladinu glukózy v krvi.

Zvýšení vlákniny ve stravě

Za prvé stojí to za to nahradit bílý chléb celými zrny a celozrnnými výrobky a místo brambor si vybrat zdravé obiloviny, jako pohanku nebo ječmen. Čerstvé ovoce nebo zelenina by měly doplnit každé jídlo. Luštěniny a ořechy jsou dalším prvkem, který zvýší podíl vlákniny v potravě. V druhém případě by se zvláštní pozornost měla věnovat jejich energetické hodnotě. Kešu má 553 kcal na 100 g váhy, makadamové ořechy zase 718 kcal na 100 g.

Doporučený článek:  Podmáslí uhasí žízeň, uleví při trávicích obtížích a zmírní příznaky kocoviny

Správné množství vlákniny má příznivý vliv na střeva. Důvodem je skutečnost, že nejen podporuje správné fungování samotného gastrointestinálního traktu, ale také stimuluje pohyby střev a zlepšuje translokaci potravinových polotovarů. Vláknina z potravy působí ve střevech jako metla, která dráždí jejich stěny, což vede ke zlepšení peristaltiky střev stimulací dodávky krve.

Zdroj obrázku: Freepik

Kde najdeme vlákninu

Z ovoce je skvělou volbou banán, černé bobule, hruška, jablko, ostružiny, maliny, rybíz a sušené ovoce, hlavně meruňky a broskve. Cereální výrobky a ořechy patří mezi nejbohatší potraviny na vlákninu. Vhodné jsou kukuřičné lupínky, celozrnné pečivo, ořechy, pšeničné otruby, dýňová semena, žitné a ovesné vločky, hnědá rýže, sezam a kokosové vločky. Pokud si chcete vybrat nejlepší produkt z výše uvedeného seznamu, určitě byste měli vsadit na pšeničné otruby.

Doporučený článek:  Nočním náletům na ledničku předejde vyvážený a pravidelný jídelníček

Ze zeleniny je nejlepší volbou křen, česnek, bílé fazole, červené fazole, zelený hrášek, mrkev, petržel a celer. Upozorňujeme, že lidé se střevními problémy, jako například syndromem dráždivého tračníku (IBS), nesmí konzumovat nerozpustnou potravinovou vlákninu. Produkty, jako jsou otruby, ořechy nebo luštěniny, mohou zhoršit příznaky tohoto syndromu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods
.

Doporučené články