Rajčata jsou chutná samotná i v teplé kuchyni. Některé odrůdy vynikají množstvím lykopenu

Rajčata patří mezi oblíbenou zeleninu, která se hodí téměř ke všemu. Sama o sobě mají skvělou chuť a nepotřebují žádné speciální dochucování. Jejich velkou výhodou je nízký počet kalorií. Hodně však záleží i na odrůdě, kterou si vyberete.

Nenahraditelná rajčata

Rajčata jsou zelenina, která se často používá v tuzemské kuchyni, jíst se můžou syrová nebo po tepelném zpracování. Jsou vynikajícím doplňkem k polévkám, omáčkám, salátům nebo džusům. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů a minerálů, proto stojí za to je zahrnout do každodenní stravy.

Doporučený článek:  Po padesátce už tělo nic neodpustí. Z jídelníčku je lepší některé položky úplně vyškrtnout

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínů C, K, E a minerálních látek jako draslíku, hořčíku a fosforu. Kromě toho mají velké množství vlákniny, pektinu a antioxidantů. Pozitivně ovlivňují imunitu, zlepšují peristaltiku a trávení střev, pomáhají bojovat proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí. Lykopen snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, také snižuje krevní tlak.

Zdroj obrázku: Freepik

Rajčata a křeče

Jelikož rajčata obsahují velké množství minerálních látek, jako je například draslík a hořčík, doporučují se lidem, kteří trpí problémy, jako jsou například svalové křeče, problémy s bušením srdce nebo se zácpou. Pokud hodně kouříte, pijete hodně kávy nebo chcete zhubnout, rajčata jsou skvělou volbou. Na druhé straně se lidem s trávicími problémy doporučuje rajčata oloupat.

Doporučený článek:  V létě je hydratace klíčová. Tekutiny doplní nejen voda, káva nepomáhá

Všechny odrůdy rajčat mají pozitivní vliv na zdraví a měly by být součástí každodenní stravy. Ukazuje se však, že některé z nich mají více lykopenu, a podle toho byste měli vybírat. Koktejlová a římská rajčata patří mezi nejzdravější odrůdy, které si můžete zakoupit. Dávejte si však pozor na kvalitu rajčat, která kupujete. Důležitým faktem, který byste měli vědět, je, že je nesmíte skladovat v chladničce. Pod vlivem chladu ztrácejí chuť i vůni. Rajčata byste měli skladovat jen při pokojové teplotě.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/tomato, https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.medicalnewstoday.com/articles/273031, https://www.gardenguides.com/139515-nutritious-tomato-varieties.html
.

Doporučené články