Brukvovitá zelenina je studnicí vitaminů a antioxidantů. Pro někoho ale představuje tichou hrozbu

Brukvovitá zelenina je pro lidské tělo většinou velmi přínosná a květáku, zelí nebo brokolice bychom se rozhodně neměli vzdávat. Tento druh zeleniny obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. Lidé, kteří mají problémy se štítnou žlázou, Hashimotovou nemocí a kojící matky by se ale měli držet pravidla, že střídmost je cestou k úspěchu. Proč?

Co patří mezi brukvovitou zeleninu a co obsahuje?

Mezi brukvovitou zeleninu patří zelí, řepka a některé koření. Stejně tak zde ale najdete také všechny druhy zelí, růžičkovou kapustu, květák, brokolici, tuřín, kedlubnu, červenou řepu, řeřichu, ředkev, kapustu, křen a hořčici. Tato zelenina obsahuje vitamíny A, B, C a K, vlákninu, kyselinu listovou a draslík. Další důležitou složkou jsou glukosinoláty, které mají antioxidační vlastnosti.

Doporučený článek:  Jídlo před spaním ovlivňuje délku života

Brukvovitá zelenina má blahodárný vliv na práci jater, srdce a imunitního systému. Kromě toho má také antivirové, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Úžasné je, že funguje také jako prevence před rakovinou (hrtanu, žaludku, prostaty, plic, dělohy, prsu a tlustého střeva). Díky svým detoxikačním účinkům zlepší nejen funkci orgánů, ale také vzhled pokožky.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by tuto zeleninu neměl jíst?

Brukvovitá zelenina má neuvěřitelná pozitiva, ale pro některé jedince skutečně není nejlepší volbou, protože obsahuje strumigeny, které mohou snižovat množství jódu v těle. To neznamená, že by ji měli zcela vyčlenit ze své stravy, jen trochu omezit její množství v každodenním jídelníčku. To platí zejména u pacientů s onemocněním štítné žlázy (hypotyreózou) nebo s Hasimotovou chorobou.

Doporučený článek:  Používání polotovarů zatěžuje životní prostředí a škodí zdraví

V případě těhotných a kojících žen panuje mnoho mýtů o jejich stravě. V tomto případě neexistují žádné kontraindikace, ale některé druhy této zeleniny mohou být těžko stravitelné a způsobit plynatost. V případě kojení to může způsobit problémy nejen matce, ale také dítěti, které konzumuje stejné jídlo v podobě mateřského mléka.

Zdroj: https://www.everydayhealth.com/hs/hypothyroidism/do-you-need-to-avoid-cruciferous-vegetables/
.

Doporučené články