Riziko osteoporózy sníží vybrané druhy ovoce a zeleniny. Kostem dodají potřebný vápník a vitamíny

Osteoporóza je všeobecné metabolické onemocnění kostí, u kterého se zvyšuje riziko zlomenin. Kostní hmota se tvoří přibližně do 25 let. Aby kosti měly správnou mineralizaci, je potřebný přísun vápníku a dalších živin. Nejlepší zdroj pro získání potřebných látek je strava. Některé druhy ovoce a zeleniny významně posilují kosterní systém.

Vápník je důležitý pro lidskou kostru

Kosterní systém se začíná formovat již v prvním měsíci života a jeho vývoj je dokončen v době, kdy člověk dosáhne pohlavní dospělosti. Kostra se skládá z 206 kostí velmi rozdílné velikosti a tvaru. Těhotná žena by měl dbát na to, aby měla bohatou stravu na vápník. Pokud žena nemá dostatečný přísun vápníku, začne ho dítě brát z kostí matky. Jako první se odvápňují zuby těhotné ženy. Kosti jsou zásobárnou vápníku v našem těle. Pokud tento prvek nedodáváme stravou nebo výživovými doplňky, tělo si ho začne brát z kostí. Kvůli tomu je připraví o základní složku a začne se tak zvyšovat pravděpodobnost zlomenin.

Doporučený článek:  Nakládané okurky zlepšují náladu, posilují imunitu a podporují metabolismus

Mléčné výrobky

Dětem se často říká, že musí pít mléko, aby rostly. Je to z toho důvodu, že mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku. Mnoho lidí dnes z různých důvodů nekonzumuje mléko a mléčné výrobky. Proto je pak nutné do jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vápník.

Zdroj obrázku: Freepik

Zeleninové zdroje vápníku

Zelenina, která obsahuje nejvíce vápníku, je například brokolice, květák, kapusta, kedlubna, růžičková kapusta, bílé zelí a čínské zelí, špenát a různé druhy hlávkového salátu. Mezi cenný zdroj vápníku patří také luštěniny, jako jsou fazole, hrách a cizrna. Doporučuje se do jídelníčku zařadit také listovou zeleninu, tedy celer a petržel. Pokladnicí vápníku je mák, sezamová semínka, slunečnicová semínka a mandle. Zelená zelenina obsahuje vitamín K, který je nejvíce v růžičkové kapustě, zelí, salátu a špenátu. Vitamín K stimuluje tvorbu osteokalcinu, který je zodpovědný za vazbu vápníku v kostech.

Doporučený článek:  Každý druh vývaru prospěje tělu v jiném ohledu

Vitamín C

Vitamín C posiluje imunitu, ale je také důležitý pro zdravé a silné kosti. Zvyšuje vstřebávání vápníku a podílí se také na syntéze kolagenu a stimuluje buňky, které tvoří tzv. osteoblasty.

Zdroj: https://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-superfoods-for-your-bones
.

Doporučené články