Onemocnění štítné žlázy trápí stále více lidí. Léčba je založená mimo jiné na farmakoterapii. Lidé, kteří se potýkají s tímto onemocněním, by měli dbát na vhodnou stravu. Je důležité vědět, které produkty se vyplatí zvolit při hypotyreóze a které při hypertyreóze.
Onemocnění štítné žlázy
Štítná žláza hraje důležitou roli. Produkuje hormony, které ovlivňují mimo jiné funkci nervového, trávicího a reprodukčního systému. Mezi nejčastější onemocnění štítné žlázy patří především uzlíky. Kromě nich existuje hypotyreóza, která je spojená s nedostatkem hormonů štítné žlázy, a hypertyreóza, která je zase charakterizovaná nadbytkem hormonů štítné žlázy. Stále více lidí se také potýká s Hashimotovou chorobou, což je chronický zánět štítné žlázy. Tato choroba vede ke zničení štítné žlázy a poklesu hormonů, které produkuje. Při léčbě štítné žlázy je důležitým faktorem strava a životní styl. Jestliže provedete změny v této oblasti, může to pomoci celkové léčbě. [1]
Doporučené potraviny pro hypotyreózu
Pokud trpíte hypotyreózou neboli nedostatkem hormonů, které jsou produkovány touto žlázou, znamená to, že se vám zpomalují veškeré metabolické procesy v těle. Pokud budete dodržovat správně vyváženou stravu, zabrání to v přibírání, zácpě a zvýší se vám energie. Při hypotyreóze je vhodné volit jako zdroj bílkovin libové maso, jako je kuřecí, krůtí a králičí. Je taky vhodné konzumovat mléko a mléčné výrobky, které mají nízký obsah tuku. V jídelníčku osob trpících hypotyreózou by se rozhodně měly objevit ryby. Ryby obsahují jód, selen a vitamín D. K vaření je lepší používat rostlinný a olivový olej. Při hypotyreóze je také důležité dostatečné množství vlákniny. Do jídelníčku je dobré zařadit i avokádo, vlašské ořechy, mandle a slunečnicová semínka. Vyřadit z jídelníčku byste měli máslo, bílé pečivo, rychlé občerstvení, slazené nápoje. Neměli byste konzumovat ani květák, zelí, kapustu a brokolici. [2]
Účinná dieta při hypertyreóze
Při hypertyreóze nastává rychlý úbytek hmotnosti, který nepříznivě ovlivňuje celý organismus. Proto je vhodné, aby lidé s podváhou zvýšili svůj energetický příjem. Aby byla léčba úspěšná, je důležité dodržovat zdravou stravu a dodávat tělu správné složky, vitamíny a minerály. Především by se měl zvýšit příjem bílkovin, které by měly tvořit až 15 % energetické hodnoty. Kromě vlákniny by ve stravě neměly chybět tuky rostlinného původu, například avokádo, dýňová semínka, slunečnicová semínka a vlašské ořechy. Dále by se v jídelníčku měly objevit třešně, meruňky, broskve, rybíz, papriky, rajčata a mrkev. Tyto druhy jsou plné potřebných antioxidantů. Doplnění vápníku je taktéž klíčové. Ryby mají v jídelníčku své místo kvůli vitamínu D a omega-3 mastným kyselinám. Měli byste omezit sladké a slané pochutiny, rychlé občerstvení, silnou kávu a čaj. [2]
Zdroje: [1] https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/disorders-of-the-thyroid [2] https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet