Bezlepkové pirohy plněné zeleninou a houbami: vyzkoušejte recept polské hvězdy Anny Lewandowské

Knedlíky jsou oblíbené nejen v tuzemsku, ale taktéž v sousedních zemích včetně Německa nebo Polska. Právě v posledně zmiňované zemi jsou populární plněné knedlíky, kterým se přezdívá pirohy. Vaří se podle různých receptů, existují v mnoha obměnách a v rodinách se tradiční recepty dědí po generace. Právě proto je čas vyzkoušet novou variantu tohoto oblíbeného pokrmu, který se v Polsku objevuje na svátečním stole i během víkendů. Tento recept nadto potěší vegetariány a celiaky.

Knedlíky trochu jinak

Není u nás člověka, který by neznal Ester Ledeckou. Obdobně není nikdo v Polsku, kdo by nevzhlížel k Anně Lewandowské, která reprezentovala polské barvy v karate. Obě ženy vynikají v ne zcela tradičních sportech. Lewandowská však již ukončila kariéru a dnes se věnuje dietologii a výživovému poradenství, moderování různých pořadů a často pomáhá znevýhodněným sportovcům nebo hendikepovaným. Ve svých knihách propaguje pohyb a zdravou stravu, není proto divu, že její recept je vhodný pro lidi na dietě i pacienty s intolerancí na lepek.

Doporučený článek:  Domácí tablety do myčky jsou levné, využít je lze nejen na nádobí
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience

Co budete na přípravu polských knedlíků potřebovat? Připravte si:

na těsto:

  • 80 g kukuřičné mouky,
  • 250 g tapiokové mouky,
  • 80 g bramborového škrobu,
  • 160 g rýžové mouky,
  • 300 ml vroucí vody,
  • špetku soli,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 60 ml kokosového oleje rozpuštěného ve 10 ml vroucí vody.

na náplň:

  • 1 lžíci přepuštěného másla,
  • 250 g sušených hub,
  • 1 menší cibuli,
  • 1 menší mrkev,
  • 1 bobkový list,
  • 6 kuliček nového koření,
  • čerstvě mletý pepř dle chuti.

Postup přípravy:

Houby namočte do vody. Do velké mísy vsypejte všechny suché přísady na těsto a zalijte 150 mililitry vroucí vody a kokosovým olejem, po řádném promíchání přidejte zbylou vodu. Hněťte, dokud nevznikne homogenní těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odležet do chladničky.

Doporučený článek:  Do marmelády je malin škoda. Tinktura postaví zpátky na nohy po každé nemoci

V pánvičce rozehřejte máslo a orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, poté přidejte nastrouhanou mrkev a zbylé ingredience a duste pod pokličkou asi 35 minut. Houby přelijte i s vodou do hrnce a duste asi 40 minut. Poté slijte vodu z hub a přidejte do pánvičky a prohřejte. Vyjměte z pánvičky koření pomocí naběračky nebo lžíce.

Těsto vyjměte z chladničky a položte na posypaný vál kukuřičnou moukou, vyválejte tenčí placku a vykrojte pomocí sklenice kolečka, která naplňte připravenou náplní, slepte a postupně vhazujte do vroucí vody. Poté, co knedlíky vyplavou na povrch, jsou dostatečně uvařené a mohou se podávat.

Zdroj: https://newsy.gotujmy.pl/newsy/lewandowska-pokazala-jak-przygotowuje-swiateczne-pierogi-nie-uwierzycie-co-do-nich-dodaje-2272-r1/
.

Doporučené články