Pórek je zdrojem antioxidantů a vitamínů, výborně podpoří hubnutí

Když se řekne Francouzka, všichni si představí krásnou a štíhlou šik dámu s kabelkou značky Dior, která je zahalená v šátku z luxusního módního domu a voní legendárním parfémem Chanel N°5. Samozřejmě takhle nevypadá každá žena žijící ve Francii, ale je pravda, že Francouzky jsou známé svým zdravým jídelníčkem a štíhlou postavou. Jaká zázračná ingredience pomáhá udržovat kila v normě a je prostředkem pro detoxikaci organismu? Pórek!

Tajemství francouzského jídelníčku

Málokterý národ tolik dbá na správnou stravu jako Francouzi, tedy lépe řečeno Francouzky, které jsou známé svou štíhlostí. Stravují se pestře a zdravě, povětšinou konzumují pět menších jídel bohatých na ovoce a zeleninu obsahujících vlákninu a další blahodárné látky. Velmi oblíbenou zeleninou je pak pórek, který hraje hlavní roli v mnoha detoxikačních nebo redukčních dietách, protože má minimum kalorií (na 100 gramů pouze 60 kcal), ale mnoho vitamínů, minerálů nebo antioxidantů.

Doporučený článek:  Slunečnicový olej je nutné konzumovat s mírou, i tak je v mnohém cennější než jiné druhy
Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní antibiotikum a akcelerátor trávení

Proč zařadit pórek do každodenní stravy? Bezesporu pro své účinky, patří spolu s česnekem mezi nejzdravější druhy zeleniny, obsahuje též allicin, látku, která je vhodným přírodním antibiotikem. Vláknina zlepšuje fungování střev a napomáhá zrychlit metabolismus. Současně pomáhá pórek detoxikovat organismus a působí močopudně. Výhodou tohoto druhu zeleniny je možnost použití v polévkách, v omáčkách, v salátech nebo ve šťávách. Pór se doporučuje při redukčních dietách, kdy se popíjí pórková voda před každým hlavním jídlem. Připravuje se povařením tří stonků v litru vody, dochucuje se čerstvou šťávou z jednoho citronu.

Doporučený článek:  Při vysokém cholesterolu je nutné omezit tuky. Několik druhů sýra je vhodných

Do smoothie i do polévky

Další možností, jak pórek využít, je přidat jej do smoothie v kombinaci s jablky, špenátem, kapustou a celerem. Tento typ šťávy doplní potřebné vitamíny a urychluje hubnutí, výtečně detoxikuje tělo. Francouzky milují také krémovou pórkovou polévku, která se připravuje z litru vody, dvou až tří kousků pórku, brambor, petrželky. Zelenina se osmahne na olivovém oleji, zalije vodou a vaří doměkka, na závěr se rozmixuje pomocí tyčového mixéru. Dieta založená na této polévce spočívá v její konzumaci několikrát denně, porce se mohou obměňovat také jinými druhy zeleniny. Váhový úbytek jsou asi čtyři kilogramy týdně. Tuto dietu se nedoporučuje držet delší dobu a slouží pouze k detoxikaci těla.

Zdroj: https://specialtyproduce.com/produce/French_Leeks_5958.php
.

Doporučené články