Při hubnutí hrají roli správné kombinace potravin

Hubnutí je zdlouhavý proces, který vyžaduje určité změny v životě. Mnoho lidí na dietách přemýšlí, jak poskládat jídelníček tak, aby podpořili hubnutí, ale zároveň neublížili svému zdraví.

Zdravé hubnutí

Není vhodné dodržovat restriktivní diety, které vedou k poškození organismu a mohou způsobit zdravotní problémy. Jídelníček by měl být sestaven tak, aby tělo dostalo správné množství kalorií, vitaminů a minerálů.

Každé jídlo by mělo obsahovat zdroj bílkovin, tuků a sacharidů, ovoce a zeleninu. Před hubnutím je dobré poradit se s odborníkem, který vám řekne, jak zhubnout bez újmy na zdraví.

Doporučený článek:  Známý dietolog boří nejčastější mýty o dietách. Některé rady zhubnout nepomůžou

Základem při boji s nadbytečnými kilogramy je málo kalorií, ale rovněž je nutné nevynechat fyzickou aktivitu, hydrataci a vyřadit sladkosti, slané pochutiny a sycené nápoje.

Zdroj obrázku: Freepik

Tyto potraviny nekombinujte

Populární názor, že je třeba vzdát se brambor při hubnutí, je mýtus, který je již vyvrácen. Tato zelenina obsahuje asi 80 kcal na 100 gramů. Přibírá se kvůli složkám, které se k nim přidávají. Je lepší omezit máslo, smetanu a přelévání tukem se škvarky.

Totéž platí pro těstoviny. Panují názory, že se jedná o potraviny, po kterých se přibírá. Za nabrání na váze je však zodpovědná kalorická omáčka nebo příliš velké množství sýra.

Doporučený článek:  Zdravá večeře nezatíží trávení a podpoří kvalitní spánek

Může se stát, že i přes omezení i vynechání sladkostí a slaných pochutin nebude patrná redukce váhy. Pokud místo sušenek a chipsů konzumujete ořechy, je důležitá střídmost. Například vlašské ořechy obsahují ve 100 g 645 kcal, lískové ořechy 628 kcal a kešu 550 kcal. Jejich nutriční hodnota je však neocenitelná, a proto by se měly stát součástí vašeho jídelníčku. Doporučená denní dávka činí zhruba 30 g.

Existují doplňky ke zdravým potravinám, které mohou mít efekt na váhu. Jde například o zakysanou smetanu v zeleninové krémové polévce, majonézu v salátu, sýr na chlebíčku, slaninu v míchaných vejcích nebo třeba sušené ovoce v dezertech.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/, https://health.osu.edu/wellness/exercise-and-nutrition/that-diet-probably-did-not-work, https://www.researchgate.net/publication/8689323_The_Joint_WHOFAO_Expert_Consultation_on_diet_nutrition_and_the_prevention_of_chronic_diseases_Process_product_and_policy_implications, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35443107/, https://health.clevelandclinic.org/are-potatoes-healthy/, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322564, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635
.

Doporučené články