Brambory kombinované s vejci zatěžují trávení a snižují výživovou hodnotu

Omeleta, bez ohledu na to, zda francouzská, nebo španělská, není pro náš žaludek to pravé ořechové. I když se říká, že brambory se hodí prakticky ke všemu, a jsou dokonce tací, co je servírují coby přílohu ke guláši, pravda to není. To je určitě špatná zpráva pro všechny, kdo se snaží připravovat hlavně rychlá a snadná jídla, mezi která se právě různé variace brambor a vajec často řadí. Pojďme se na tuto problematiku podívat podrobněji. Jak to s těmi vejci a bramborami opravdu je?

Doporučený článek:  „Nevím, proč nejsou, jejich přípravu nemám v popisu práce,“ odvětila pokladní na dotaz, proč nemá levné bedýnky

Brambory po nutriční stránce

Coby příloha jsou brambory jen těžko nahraditelné, tedy pokud namísto vařených brambor nebo třeba bramborové kaše nedáváte přednost podstatně nezdravějším hranolkům, nebo dokonce brambůrkům. Obsahují celou škálu vitamínů, konkrétně A, C, D, E a K, plus hned několik druhů vitamínu B. Kromě toho jsou brambory bohaté na hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, sodík a zinek a mohou se pochlubit i vysokým obsahem vlákniny. Shrnuto podtrženo, správně připravené brambory jsou pro náš organismus skvělé.

Doporučený článek:  Hrušky mají nízký počet kalorií, tělo nezatíží ani glykemickým indexem
Zdroj obrázku: Freepik

Smažené vejce s brambory

Brambory s vejci ale mohou udělat pořádnou neplechu. Je to hlavně kvůli oxalátům. To jsou chemické sloučeniny běžně se vyskytující v mnoha druzích zeleniny. Jsou extrémně nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami nebo některé neduhy trávicího traktu. Oxaláty v naší trávicí soustavě blokují vstřebávání vápníku a železa, což jsou dva z nejcennějších prvků, které se vyskytují ve vejcích.

Co se děje ve střevech?

Dáte-li si jakékoli jídlo, které kombinuje vejce s bramborami, jídlo zůstane ve střevech i o několik hodin déle než normálně. To nutně neznamená, že budete mít zácpu, ale pravděpodobně vás nemine pocit těžkého žaludku. I přes delší čas ve střevech však bude potrava hůře strávená, než je běžné. A v neposlední řadě přijdete o řadu nutrientů, které by si vaše tělo jinak z vajec dokázalo vzít.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8719756/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes, https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/should-i-be-avoiding-oxalates/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
.

Doporučené články