Červů z třešní se lze zbavit ponořením do studené vody

Třešně zrají v čase, kdy školní mládeži končí učení a jdou si pro vysvědčení. Je to období letních dovolených, prázdnin a volna. Není nad to si jít třešně utrhnout přímo ze stromu v sadu a hned je i sníst. Jinak je možné je zavařit jako sladký kompot nebo z nich upéct chutnou bublaninu. Víte, jak z nich odstranit nepříjemné bílé červíky?

Co všechno třešně obsahují

Ani se to nezdá, ale třešně jsou přímo zásobárnou zdravých živin – vitamínů, minerálů i vlákniny. Obsahují třeba vitamín C, který je skvělým antioxidantem a který pomáhá bojovat proti negativním účinkům volných radikálů v organismu. Draslík v nich obsažený je nutný pro kontrakce svalů, správnou funkci nervové soustavy a pro regulaci krevního tlaku. Vláknina udržuje zdravá střeva a jejich mikrobiom.

Doporučený článek:  Mandelinka bramborová je pohroma pro každou zahradu. Úrodu zachrání bylinné přípravky

Třešně pomáhají čistit krev, játra a ledviny, podporují tvorbu trávicích šťáv a moči. Mají v sobě vysoký podíl vápníku, proto jsou zdravé pro kosti a zuby a jejich pevnost. Lze je považovat za dietní jídlo, protože jsou chudé na tuky. Jsou proto vhodné i pro osoby, které chtějí zhubnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Odkud se třešně vzaly

Domovinou třešní je Evropa, kde už v době bronzové rostly tzv. ptáčnice neboli plané třešně. Na území Česka se třešně pěstovaly již ve 12. století. Ptáčnice mají velice malé plody s příjemnou aromatickou chutí. Vedle nich existuje druh srdcovka, který má měkkou a šťavnatou dužinu. Chrupky zase mají výraznou chuť a jsou ideální na zavařování. Často je ale napadá vrtule třešňová, která do plodů klade vajíčka, z nichž se líhnou červíci. Těch se lze ale z plodů docela účinně zbavit.

Doporučený článek:  Málokdo umí uvařit čaj skutečně dobře. Zbytečně tak přichází o jeho úžasné aroma i chuť

Jak odstranit červy z třešní

Koho by bavilo jíst červivé třešně. Bohužel červy bývají napadené velmi často. Jestliže si chcete na plodech pochutnat bez toho, abyste museli tyto larvy ručně vybírat, vyzkoušejte jednu chytrou vychytávku. Třešně dejte do misky a zalijte studenou vodou. Nechte je v ní aspoň hodinu. Je velmi pravděpodobné, že se z plodů červi vyplaví, protože jim bude chybět kyslík. Pak už jen stačí třešně opláchnout a pustit se s chutí do jejich konzumace.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/cherries-benefits, https://www.britannica.com/plant/cherry, https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-cherries, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4553558/, http://download.ceris.purdue.edu/file/3327
.

Doporučené články