Nenápadná závislost, která potichu ničí tělo: chipsy patří k tomu nejhoršímu vůbec

Ve společnosti se nikdo nebude smát, když mu přiznáte závislost na alkoholu nebo cigaretách. Závislost na chipsech zní naopak hodně zábavně. Málokdo toto téma bere vážně, i když je to škoda. Brambůrky jsou pro naše zdraví velmi škodlivé. A jen málo lidí si uvědomuje, jak návyková tato pochutina je. Podívejme se, proč jsou chipsy návykové a proč tolik škodí.

Závislost na chipsech existuje

Důvodů, proč jsou brambůrky návykové, je hned několik. V první řadě jde o přítomnost glutamanu sodného (E621). Tento zvýrazňovač chuti může hodně ovlivnit naše chuťové buňky. Stejnou složku obsahují také instantní jídla, rychlé občerstvení nebo čínské polévky. Slané chipsy také můžete jíst velmi dlouho, aniž by se vám udělalo špatně. A to u sladkostí u většiny lidí není možné.

Brambůrky může většina z nás konzumovat prakticky v neomezeném množství, takže je snadno budete jíst po celou dobu u televize. To podporuje závislost na této pochutině. Podle vědců z Kalifornské univerzity způsobují chipsy produkci endokanabinoidů, které mají stejný účinek jako marihuana. To je další důvod, proč je tato surovina velmi návyková. [1]

Doporučený článek:  Na indukci snadno vzniknou drobné škrábance. Díky správné metodě zmizí a deska bude jako nová
Zdroj obrázku: Freepik

Proč jsou chipsy škodlivé pro naše zdraví?

Asi všichni víme, že brambůrky nejsou zdravé. Smaží se ve velkém množství oleje. Většinou se přitom používají nekvalitní rostlinné oleje, například palmový. Samotné smažení také není nejzdravějším způsobem přípravy pokrmů. Při vysoké teplotě vzniká akrylamid, který je vysoce karcinogenní. Konzumace chipsů proto rozhodně není vůbec dobrý nápad.

Jak jistě víte, chipsy mají vysoký obsah kalorií, 100 gramů produktu obsahuje přes 500 kalorií. Když sníte velké balení brambůrků, budete mít v sobě více kalorií než po večeři s předkrmem a dezertem. Pocit sytosti vám nevydrží dlouho, ale kalorie v těle naopak zůstanou po velmi dlouhou dobu. Brambůrky jsou také škodlivé pro zuby a dutinu ústní. [2]

Zdroje:
[1] BUZESCU, Anca, et al. "The addictive behaviour induced by food monosodium glutamate. Experimental study." Romanian Journal Of Medical Practice 8.4 (2013).
[2] https://healthyeating.sfgate.com/negative-effects-chips-2980.html
.

Doporučené články