Přezrálé banány tělu prospějí, jsou plné vitamínů a minerálů

Flekaté a zhnědlé banány končí často v koši. Zcela zbytečně, jsou stále jedlé, byť slupka už nevypadá nikterak vábně. Nadto jsou podle vědců hotovým pokladem, který tělu doplní vitamíny a minerály. A co víc, z přezrálých banánů se mohou vytvořit delikátní pochoutky, které si zamiluje celá rodina. Příště až budou ve slevě, určitě po nich sáhněte, jsou skvělou volbou.

Zelené? Zdravější jsou zralé!

V obchodech patří zelené banány mezi nejdražší, žluté stojí běžnou cenu a pak ty lehce flekaté a nahnědlé jsou ve slevě. Které vybrat? Experti doporučují vybírat kousky z posledně jmenované skupiny. Ušetří se tím nemalé peníze, navíc jsou nadité blahodárnými látkami. Nejzralejší kusy nejsou jen sladší, ale mají též dalekosáhlé účinky na zdraví, pomáhají proti ateroskleróze, infarktu i mrtvici. Žlutohnědé banány obsahují pektiny, což jsou polysacharidy, dále vitamíny A, C, E, K a ze skupiny B, z minerálů pak železo, vápník, hořčík a fosfor.

Doporučený článek:  Komplexní uhlohydráty v jídelníčku podpoří hubnutí během zimy
Zdroj obrázku: Freepik

Pro ideální krevní tlak i lepší vidění

Proč je banán ideální svačinkou? Má perfektní balení na cestu do školy nebo do práce, k tomu napomáhá harmonizovat krevní tlak a snižovat tlak v cévách. A nejen to, banány jsou lékem na vysoký cholesterol a při pravidelné konzumaci zlepšují stav střevní mikroflóry v tlustém střevě, čistí trávicí ústrojí od toxinů a jsou účinné při vředech nebo refluxu. Podle odborníků je každodenní konzumace žlutých plodů vhodná pro pacienty s chudokrevností, a dokonce i pro lidi, kteří špatně vidí. Obsažené karotenoidy a antioxidanty posilují vidění, snižují riziko glaukomu i šedého zákalu.

Doporučený článek:  Brambory jsou studnicí vitamínů a antioxidantů, a dokonce zlepšují empatii člověka

Zralé banány mají protirakovinné účinky

Další důvod, proč jíst zralejší banány, jejichž slupka nevypadá tak vzhledně jako zelená, přináší japonští vědci, kteří prokázali, že tmavé kusy jsou zdravější, nadto mají protirakovinné účinky. Z toho důvodu je vhodné zařadit banány do každodenního jídelníčku. Zralé ovoce je k tomu mnohem stravitelnější a konzumace těchto plodů zvyšuje počet bílých krvinek. Příliš sladké kousky ale leckomu nechutnají, proto je možné je přidat při pečení do těsta, do smoothie, do zmrzliny nebo z nich upéct banánový chlebíček. Banány nejsou ale vhodné pro diabetiky, mají vysoký glykemický index.

Zdroj: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/BFJ-12-2019-0934/full/html, https://www.businessinsider.com/ripe-unripe-bananas-which-are-better-for-you-2018-7, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25651610/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320136/, https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/3/15_3_275/_pdf
.

Doporučené články