Mrkvová šťáva je skutečná vitamínová bomba, která se dá velmi snadno vyrobit i doma. Má spoustu vlastností, díky kterým se můžeme starat o naše tělo. Stojí za to přidat ji do jídelníčku, abyste si mohli vychutnat zdraví a krásnou pleť.
Denní pití mrkvové šťávy
Mrkvová šťáva je velmi zdravá, ale jako všechno vyžaduje umírněnost v konzumaci. Můžete ji pít každý den, avšak v určitých dávkách. Dospělí mohou vypít dvě sklenice denně, děti starší 7 let jeden šálek denně a děti od 4 do 6 let mohou vypít 170 ml mrkvové šťávy denně. Mrkvová šťáva nahradí jednu porci zeleniny a ovoce během dne.
Příliš mnoho vypité šťávy může přispět ke zvýšené podrážděnosti, změně barvy pokožky a její suchosti, zvětšení jater a vypadávání vlasů. Mnoho lidí dělá chybu při pití mrkvové šťávy a pije ji večer nebo odpoledne. Ukazuje se však, že mrkvová šťáva se nejlépe pije na prázdný žaludek, nejméně 15 minut před jídlem.
Vlastnosti mrkvové šťávy
Pití mrkvové šťávy přináší neuvěřitelné účinky na naše tělo. Pomáhá regulovat všechny funkce našeho těla a je nejlepším zdrojem vitamínu A a obsahuje velké dávky vitamínů B, C, D a K. Mrkvová vláknina pomáhá regulovat trávení, řeší poruchy trávení a zabraňuje zácpě. Nejlepším způsobem je vymačkat mrkvovou šťávu pomocí odšťavňovače a přidat kapku lněného oleje nebo kapku olivového oleje do sklenice.
Mrkvová šťáva obsahuje sloučeniny síry s kolektivním názvem bifidus, které podporují vývoj bakterií prospěšných pro bakteriální mikroflóru. Kromě toho šťáva čistí střeva od toxických látek a podporuje správné vstřebávání živin. Mrkvová šťáva navíc chrání sliznici a reguluje její práci a dezinfikuje poslední část trávicího systému. To způsobuje, že pití šťávy zabraňuje vzniku nemocí, jako je Crohnova choroba, divertikulóza, celiakie, vředy, a dokonce i kolorektální karcinom.
Zdroj: https://www.nutritionletter.tufts.edu/general-nutrition/are-you-seeing-all-the-health-benefits-of-carrots/