5 důvodů pro zařazení sledě do jídelníčku: málokterá ryba je tak nabitá zdravím

Je všeobecně známo, že se v našich jídelníčcích nachází málo ryb. Ryby jsou vynikajícím zdrojem vitamínu D a omega-3. Mezi superpotraviny patří sleď. Superpotravina je funkční potravina, která má velmi příznivý vliv na fyzický a psychický stav našeho organismu. Doporučuje se sledě i ostatní ryby kupovat od ověřeného výrobce.

Zlepšení zraku a funkce mozku

I když je sleď velmi bohatý na tuk, obsahuje málo kalorií. Proto se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Sleď obsahuje hlavně omega-3 mastné kyseliny, selen a vitamín D. Při konzumaci těchto kyselin se výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění a vzniku rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny podporují kondici mozku a zlepšují zrak.

Doporučený článek:  Červená řepa má rozhodně co nabídnout. Pečená v troubě zachutná i největším odpůrcům této zeleniny

Podpora funkce štítné žlázy

Lepší přírodní zdroj selenu než sledě nenajdeme. Selen napomáhá správné funkci štítné žlázy a výrazně pomáhá posilovat náš imunitní systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Nenahraditelný vitamín D

Studie ukazují, že většina lidí má výrazný nedostatek vitamínu D v těle. Vitamín D se získává ze slunečního záření, ale mnohdy to nestačí. Proto se doporučuje konzumace mořských ryb. A právě sleď je jedním z nejlepších přírodních zdrojů. Nemusí se to zdát, ale vitamín D je velmi důležitý. Podporuje imunitní systém, zlepšuje náš psychický stav a napomáhá dobré náladě. Podporuje svalový, kosterní a nervový systém.

Doporučený článek:  Největším mýtům o zmrzlině lidé stále věří. Pojďme si na ně posvítit

Podpora regenerace po fyzické zátěži

Sleď obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. Bílkovina je živina, kterou potřebuje každá buňka v našem těle. Napomáhá rychlé regeneraci svalů. Proto se doporučuje pravidelná konzumace sledě především sportovcům.

Sleď jako rychlá, zdravá svačinka

Jestliže nemáte čas na dlouhé vaření a chcete si dát studenou svačinku, můžete sáhnout po sledi v konzervě. V obchodech je velký výběr. Ať už se bavíme o sledi v oleji, nebo v rajčatové omáčce, nikdy nesáhnete vedle. Sleď se dá připravit i v teplé variantě. Můžete ho usmažit na pánvi nebo upéct v troubě.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-herring
.

Doporučené články