5 důvodů pro zařazení sledě do jídelníčku: málokterá ryba je tak nabitá zdravím

Je všeobecně známo, že se v našich jídelníčcích nachází málo ryb. Ryby jsou vynikajícím zdrojem vitamínu D a omega-3. Mezi superpotraviny patří sleď. Superpotravina je funkční potravina, která má velmi příznivý vliv na fyzický a psychický stav našeho organismu. Doporučuje se sledě i ostatní ryby kupovat od ověřeného výrobce.

Zlepšení zraku a funkce mozku

I když je sleď velmi bohatý na tuk, obsahuje málo kalorií. Proto se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Sleď obsahuje hlavně omega-3 mastné kyseliny, selen a vitamín D. Při konzumaci těchto kyselin se výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění a vzniku rakoviny. Omega-3 mastné kyseliny podporují kondici mozku a zlepšují zrak.

Doporučený článek:  Bernard se ptá na kvalitu piva zákazníků přímo u výčepu

Podpora funkce štítné žlázy

Lepší přírodní zdroj selenu než sledě nenajdeme. Selen napomáhá správné funkci štítné žlázy a výrazně pomáhá posilovat náš imunitní systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Nenahraditelný vitamín D

Studie ukazují, že většina lidí má výrazný nedostatek vitamínu D v těle. Vitamín D se získává ze slunečního záření, ale mnohdy to nestačí. Proto se doporučuje konzumace mořských ryb. A právě sleď je jedním z nejlepších přírodních zdrojů. Nemusí se to zdát, ale vitamín D je velmi důležitý. Podporuje imunitní systém, zlepšuje náš psychický stav a napomáhá dobré náladě. Podporuje svalový, kosterní a nervový systém.

Doporučený článek:  Podceňovaný angrešt má co nabídnout. Dokonale pročistí tělo, vyhýbat se mu nemusí ani diabetici

Podpora regenerace po fyzické zátěži

Sleď obsahuje lehce stravitelné bílkoviny. Bílkovina je živina, kterou potřebuje každá buňka v našem těle. Napomáhá rychlé regeneraci svalů. Proto se doporučuje pravidelná konzumace sledě především sportovcům.

Sleď jako rychlá, zdravá svačinka

Jestliže nemáte čas na dlouhé vaření a chcete si dát studenou svačinku, můžete sáhnout po sledi v konzervě. V obchodech je velký výběr. Ať už se bavíme o sledi v oleji, nebo v rajčatové omáčce, nikdy nesáhnete vedle. Sleď se dá připravit i v teplé variantě. Můžete ho usmažit na pánvi nebo upéct v troubě.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-herring
.

Doporučené články