Přepuštěné máslo je ideální ke smažení. Vyrobit si ho můžeme sami doma

Máslo patří k základním potravinám, které se nachází uvnitř ledničky v každé domácnosti. Oproti běžnému máslu nemusíte u toho přepuštěného mít strach o jeho použití ke smažení. Další výhoda přepuštěného másla spočívá v jeho výrobě. Lze ho vyrobit totiž doma, což se o tradičním másle říci nedá.

Přepuštěné máslo můžete použít ke smažení různých pokrmů. Vydrží teploty do 250 °C, aniž by vypouštělo toxické sloučeniny. Hodí se pro přípravu ryb, zeleniny i koblih. Jeho využití je ale variabilnější, záleží na vás a receptech, na které narazíte.

Doporučený článek:  Vejce mohou vydržet čerstvá až měsíc. Při špatném skladování se rychle mění v hrozbu

Rozdíly mezi másly

Už na první pohled se odlišuje přepuštěné máslo od tradičního barvou. Tradiční máslo má typicky světle žlutou až krémovou barvu, zatímco barva přepuštěného másla směřuje k intenzivně žluté až zlaté barvě. Přepuštěné máslo se liší také vůní, kdy připomíná oříšky. Tepelné zpracování přepuštěného másla je daleko bezpečnější než použití tradičního másla ke smažení, v rámci jehož zahřívání mohou vznikat nebezpečné chemické reakce.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní benefity přepuštěného másla

Nemusíte se bát použít přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo je totiž zdravé a tělu dodává přísun:

  • vitamínu A,
  • vitamínu B,
  • vitamínu E,
  • vitamínu K,
  • omega-3 a omega-9 mastných kyselin.
Doporučený článek:  Skvělé karbanátky připraví i začátečník. K dokonalosti je dovede správný počet vajec

Omega-3 a omega-9 mastné kyseliny oddalují proces stárnutí, brání tělo před Alzheimerem a regulují krevní tlak. Vitamín K je důležitý také pro zdraví kostí, včetně kloubů a zubů. Pozitivně působí také na pokožku, střevní mikroflóru a imunitní systém.

Recept

Samotná příprava není vůbec složitá. Potřebujete hrnec se silným dnem a 4 kostky tradičního másla. Máslo nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce, mělo by se tak snadněji a rychleji rozpustit, a přiveďte k varu. Po nějaké době se v hrnci začne tvořit bílá pěna, tu se snažte odstraňovat. Celý proces trvá asi 50 minut, po uplynutí této doby odstavte hrnec a nechte odpočinout zhruba jednu hodinu. Po rozehřátí nalijte máslo do připravených nádob, vyvarujte se přelití usazených nečistot na dně hrnce. Jakmile ztuhne přepuštěné máslo, je vhodné ke konzumaci. Skladujte ho nejlépe v tmavé nádobě a v lednici.

Zdroj: https://downshiftology.com/recipes/how-to-make-ghee/
.

Doporučené články