Karbanátky jsou v naší kuchyni téměř stálicí. V kombinaci s bramborami a salátem jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí, jelikož zasytí, jsou chutné a hodí se jak k obědu, tak k vydatnější večeři. Pokud chcete, aby byly karbanátky vždy dokonalé, měli byste mít při jejich přípravě na paměti jedno pravidlo. Klíčový je totiž počet použitých vajec.
Výběr koření je na vás
Karbanátky z mletého masa s bramborem, červenou řepou nebo salátem patří k oblíbeným pokrmům moha rodin. Každá domácnost je připravuje trochu jinak – stačí obměnit přísady nebo koření. Obvykle se do nich kromě soli a pepře přidává majoránka a oregano, ale také cibule a česnek nebo hořčice, které jim dodají na výrazné chuti. Poměrně velkou popularitu si získaly karbanátky s houbami.
Při přípravě jak tradičních karbanátků, tak jejich upravené verze ale musíte dávat pozor na množství vajec, které do masa přidáte. Na tom totiž závisí, jak bude výsledná hmota lepivá, jak se budou karbanátky formovat na pánvi a jestli se nebudou rozpadat. Abyste dosáhli ideálního výsledku, měli byste použít jedno vejce na půl kilogramu mletého masa.
Jde to i bez vajec
Pokud si chcete perfektní výsledek ještě pojistit, použijte na smažení místo oleje sádlo. Díky tomu budou karbanátky ještě chutnější. A jestli zrovna nemáte po ruce dostatek vajec, můžete si připravit i bezvaječnou verzi. Místo nich k masu přidejte bramborový škrob nebo strouhanku. Tyto ingredience hmotu rovněž hezky spojí.
Karbanátky se rovněž dají připravovat v troubě. Tato úprava je mnohem zdravější. Pokud do karbanátků přidáváte cibuli, osmažte ji předem na pánvi, aby zesklovatěla a získala sladší chuť. Troubu předehřejte na 200 °C a masové placky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Z obou stran je potřete olejem a nechte dvacet až třicet minut zapékat, v polovině doby je obraťte. Podávejte s brambory nebo bramborovou kaší.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/common-mistakes/article/the-8-most-common-meatball-making-mistakes