Polská vydatná polévka bigos se tradičně připravuje s masem. Se spoustou masa. Toto jídlo údajně pochází z královského dvora Vladislava II. Jagellonského, který jím hostil své druhy během lovů. Aby o tuto dobrotu nebyli ochuzeni ani vegetariáni nebo vegani, připravili jsme pro vás jeho bezmasou verzi, v níž hlavní roli hraje tradiční italská odrůda savojského zelí.
Ingredience:
- Savojské zelí – 1 hlávka
- zeleninový vývar – 1,5 litru
- mrkev – 3 ks
- bobkový list – 1 až 2 ks
- nové koření – pár kuliček
- cibule – 1 ks
- olivový olej – 1 lžíce
- česnek – 2 stroužky
- houby – pár kusů
- rajčata – 2 ks
- sušená rajčata v olivovém oleji – 2 až 4 ks
- rajčatové pyré – 1 lžíce
- sůl – dle chuti
- mletý černý pepř – dle chuti
- kopr – 1 svazek
- klíčky – dle chuti
Návod na přípravu:
Zelí zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku na čtvrtky a ty nakrájejte na tenké nudličky, které v případě potřeby ještě rozdělte na kratší kousky. Vložte zelí do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a pár minut ho povařte.
Mezitím očistěte mrkev a nakrájejte ji na kolečka či kostičky nebo jakkoliv jinak, jak ji máte rádi. Přidejte mrkev do hrnce se zelím, přihoďte pár kuliček nového koření a jeden či dva bobkové listy, zakryjte pokličkou a duste doměkka.
Na kamnech rozpalte pánev s olivovým olejem. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné kostičky a osmažte ji na pánvi dorůžova. Pak přidejte oloupaný a jemně nasekaný česnek a nechte ho rozvonět.
Čerstvá rajčata umyjte a osušte, nakrájejte je na menší kousky a přihoďte je do pánve k cibuli a česneku. Přiklopte a pár minut duste. Pak rajčata vhoďte do hrnce se zelím a mrkví.
Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky a přidejte je do hrnce s polévkou. Pár minut vařte. Nakonec přidejte do polévky rajčatový protlak, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ještě chvilku povařte a odstavte z kamen.
Čerstvý kopr umyjte pod tekoucí vodou a nasekejte ho najemno.
Polévku rozdělte do misek, posypejte ji nasekaným koprem, přidejte trochu klíčků a podávejte.