Polská vydatná polévka podle netradičního postupu

Polská vydatná polévka bigos se tradičně připravuje s masem. Se spoustou masa. Toto jídlo údajně pochází z královského dvora Vladislava II. Jagellonského, který jím hostil své druhy během lovů. Aby o tuto dobrotu nebyli ochuzeni ani vegetariáni nebo vegani, připravili jsme pro vás jeho bezmasou verzi, v níž hlavní roli hraje tradiční italská odrůda savojského zelí.

Ingredience:

  • Savojské zelí – 1 hlávka
  • zeleninový vývar – 1,5 litru
  • mrkev – 3 ks
  • bobkový list – 1 až 2 ks
  • nové koření – pár kuliček
  • cibule – 1 ks
  • olivový olej – 1 lžíce
  • česnek – 2 stroužky
  • houby – pár kusů
  • rajčata – 2 ks
  • sušená rajčata v olivovém oleji – 2 až 4 ks
  • rajčatové pyré – 1 lžíce
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • kopr – 1 svazek
  • klíčky – dle chuti
Doporučený článek:  Hřejivé krémy a polévky zasytí a potěší chuťové pohárky

Návod na přípravu:

Zelí zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku na čtvrtky a ty nakrájejte na tenké nudličky, které v případě potřeby ještě rozdělte na kratší kousky. Vložte zelí do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a pár minut ho povařte.

Mezitím očistěte mrkev a nakrájejte ji na kolečka či kostičky nebo jakkoliv jinak, jak ji máte rádi. Přidejte mrkev do hrnce se zelím, přihoďte pár kuliček nového koření a jeden či dva bobkové listy, zakryjte pokličkou a duste doměkka.

Doporučený článek:  "Když přijde dcera vegetariánka, jen odeberu jednu ingredienci." Snadná zelňačka je levná a zasytí

Na kamnech rozpalte pánev s olivovým olejem. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné kostičky a osmažte ji na pánvi dorůžova. Pak přidejte oloupaný a jemně nasekaný česnek a nechte ho rozvonět.

Čerstvá rajčata umyjte a osušte, nakrájejte je na menší kousky a přihoďte je do pánve k cibuli a česneku. Přiklopte a pár minut duste. Pak rajčata vhoďte do hrnce se zelím a mrkví.

Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky a přidejte je do hrnce s polévkou. Pár minut vařte. Nakonec přidejte do polévky rajčatový protlak, dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ještě chvilku povařte a odstavte z kamen.

Doporučený článek:  Tajemství dokonalého vývaru tkví v soli. Přidání ve špatnou chvíli může celou polévku zničit

Čerstvý kopr umyjte pod tekoucí vodou a nasekejte ho najemno.

Polévku rozdělte do misek, posypejte ji nasekaným koprem, přidejte trochu klíčků a podávejte.

.

Doporučené články