Polévky jsou oblíbeným pokrmem po celém světě a mají bohatou historii. Jsou různorodé v chuti, složení a textuře a mohou se připravovat z mnoha různých ingrediencí. V tomto článku se podíváme na některé z nejpopulárnějších polévek na světě.
1. Tom Yum (Thajská polévka)
Tom Yum je slavná thajská polévka, která je známá pro svou výraznou chutí a vůní. Hlavními ingrediencemi jsou vývar z citronové trávy, houby, rajčata, chilli papričky a krevety nebo kuřecí maso. Polévka má kombinaci sladké, kyselé a pikantní chuti a je často podávána s rýží.
2. Gazpacho (Španělská polévka)
Gazpacho je osvěžující španělská polévka, která je perfektní pro horké letní dny. Tato studená polévka je připravena z rajčat, okurek, cibule, papriky, olivového oleje, octa a česneku. Gazpacho je lehká, osvěžující a plná chutí zeleniny.
3. Minestrone (Italská polévka)
Minestrone je tradiční italská polévka, která je bohatá na zeleninu a fazole. Hlavními složkami jsou rajčata, cibule, mrkev, zelí, fazole a těstoviny. Polévka je obvykle dochucena bylinkami, jako je bazalka a oregano, a podávána s parmezánem.
4. Pho (Vietnamská polévka)
Pho je ikonická vietnamská polévka, která se skládá z vývaru na bázi hovězího masa, nudlí, bylin a chilli papriček. Tato polévka je známá pro svou bohatou a hlubokou chuť, která pochází z dlouhého vaření vývaru s aromatickými bylinkami a kořením.
5. Miso (Japonská polévka)
Miso je tradiční japonská polévka, která je připravena z miso pasty (fermentované sójové pasty) a dalších složek, jako jsou řasy, tofu, zelenina a nudle. Miso polévka má bohatou a slanou chuť a je často podávána jako součást japonských jídel.
6. Borsč (Ruská polévka)
Borsč je ruská polévka, která je známá svou výraznou červenou barvou a bohatou chutí. Hlavními složkami jsou červená řepa, zelí, brambory, cibule, mrkev a hovězí maso nebo vepřové maso. Polévka je často podávána s kysanou smetanou a chlebem.
7. Chicken Noodle Soup (Kuřecí nudlová polévka)
Kuřecí nudlová polévka je klasická americká polévka, která je často spojována s komfortním jídlem. Obsahuje kuřecí maso, nudle, zeleninu a kuřecí vývar. Tato polévka je oblíbená zejména při nachlazení nebo chladném počasí.
8. Sopa de Lima (Mexická polévka)
Sopa de Lima je mexická polévka, která pochází z Yucatánu. Hlavními složkami jsou kuřecí maso, rajčata, limetky, chilli papričky a avokádo. Tato polévka má výraznou chuť a je často podávána s křupavými tortillovými chipsy.
Tyto polévky jsou jen několika příklady z bohatého světa polévek. Každá kultura a region má své vlastní oblíbené recepty a složení, což dává polévkám jejich charakteristický a unikátní zážitek. Bez ohledu na to, kterou polévku preferujete, jsou polévky často zdravou, výživnou a chutnou součástí kulinářského světa.
Zdroj: https://foodandroad.com/world-famous-soups/