Rajčata patří k oblíbeným druhům zeleniny. Bohužel stejně jako jiná zelenina rychle podléhají zkáze. Jakmile se na nich objeví plíseň, končí v koši. To je samozřejmě správné, protože plíseň, ač viditelná jen zvenčí, už napadla celý plod a může způsobit zdravotní obtíže. Existuje ale snadný způsob, jak plesnivým rajčatům dát druhou šanci.
Plesnivá zelenina se dá ještě využít
Plíseň je specifický druh houby, který se v domácnosti objevuje poměrně často. Vylučuje nebezpečné mykotoxiny, které usnadňují jeho šíření. Když se objeví na ovoci nebo zelenině, je to známka toho, že už jsou potraviny nepoživatelné. Většina z nás v tuto chvíli kontaminované produkty vyhazuje do odpadků, nemusí tomu tak ale být.
Plesnivá rajčata nemusí končit v popelnicích, můžeme jim úspěšně přiřknout druhý život v souladu se zero waste myšlenkou. Taková rajčata totiž mohou ještě dobře posloužit. Jak na to? Dužinu a slupku rajčete dejte do větší nádoby, kam můžete vhodit i další zbytky jídla vhodné ke kompostování. Semínka rajčat můžete zasadit do květináče nebo truhlíku, po nějaké době z nich vyroste krásný keř, na kterém vyrostou nová rajčata.
Vypěstujte si nové sazenice
Plesnivá rajčata se dají k pěstování použít ještě jiným, jednodušším způsobem. Stačí je nakrájet na plátky a na kousky a vzniklé sazenice vložit do květináče. Květináč je třeba udržovat v teple, nejlépe doma na přímém slunci. Když rostlina povyroste, přesadíme sazenice do země nebo do většího truhlíku, který dáme na balkon. Teplota ale nesmí klesnout pod 15 °C.
Pokud však chceme plísni rajčat předcházet, je třeba je správně skladovat. Tyto plody nejsou určené k dlouhodobějšímu skladování, vydrží jen pár dnů. Ideální teplota pro jejich uchovávání je lehce nad 10 °C. Určitě je nedávejte do lednice, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu. Chlad ničí buněčné membrány a jejich dužina se stává moučnou.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/tomato/planting-tomato-plants.htm