Sněhově bílá poleva může skrývat jed. Nebezpečná sloučenina je stále obsažena v mnoha produktech

Sloučenina kyslíku a titanu, které se říká titanová běloba, se nejčastěji používá do nátěrových hmot, do opalovacích krémů, na obarvení plastů, ale také při výrobě potravin. Oxid titaničitý mohou nalézt spotřebitelé v cukrovinkách a ve sladkostech, jako jsou sušenky, koblihy s polevou nebo zmrzlina, ale současně v hotových pokrmech nebo v jiných potravinách a výrobcích pro zdraví, zejména v zubních pastách a v krémech. Odborníci bijí na poplach a nabádají k obezřetnosti při nákupu, protože tato látka může poškozovat zdraví.

Sněhově bílá poleva k nakousnutí

Oxid titaničitý se používá především pro bělení a pro zvýraznění textury. Jako potravinářské barvivo má označení E171, přičemž bývá součástí polev na cukrovinkách nebo na sladkém pečivu, ale také v čokoládách nebo jiných sladkostech. Má sněhobílý vzhled, který vynikne na dortovém zdobení, současně je tato látka nerozpustná ve vodě nebezpečná a ve Francii byla již zakázána. Ve zbytku Evropské unie by se neměla v potravinářství používat, přesto lze na pultech obchodů stále najít mnoho výrobků, které tuto sloučeninu obsahují.

Doporučený článek:  Stačí malá špetka a káva se promění ve spalovač tuků. Oblíbený nápoj nepřestává odborníky fascinovat
Zdroj obrázku: Freepik

Populární, ale nebezpečná potravinářská přísada

Dlouhá léta byl oxid titaničitý považován za bezpečné potravinářské barvivo, které se hojně používalo při výrobě. Nehledě na varování odborníků ohledně možného škodlivého účinku na zdraví lidí došlo k zakázání této látky až v roce 2022, v regálech obchodů je však stále mnoho výrobků, které ji obsahují. Její nebezpečí tkví v možné genotoxicitě, k tomu vykazuje karcinogenní účinky. Vědci nabádají spotřebitele, aby výrobky s přísadou E171 nekupovali, protože likviduje střevní mikrobiom v těle.

Doporučený článek:  Mlsání bez výčitek: datle jsou pochoutka, která pomůže zhubnout a posílí organismus nejen před zimou

Škodlivý vliv na střeva i reprodukční systém

Oxid titaničitý se vyskytuje přirozeně ve formě nanočástic, což ví jen zlomek konzumentů oblíbených sladkostí. Tyto látky po konzumaci poškozují střevní mikroklky a vedou k rozvíjení střevních zánětů, nadto ovlivňují chod metabolismu a snižují obranyschopnost těla. Podle jednoho z výzkumů má tato sloučenina i neblahý vliv na reprodukční systém. Důležité je proto číst etikety a nekupovat výrobky, které mohou oxid titaničitý obsahovat. Kromě potravin se objevuje zároveň v zubních pastách, vhodnější je volit tu, která tuto látku neobsahuje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/titanium-dioxide-in-food
.

Doporučené články