Řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel nás Čechů. Ať už jsou kuřecí, vepřové, či mleté, v restauracích si je rád objedná každý. Neodmyslitelně také patří k oslavám a dalším výjimečným událostem, kde na slavnostní tabuli zkrátka nemohou chybět. Jak ale i doma docílit vepřového řízku jako z restaurace? Budete se divit, ale pomůže vám k tomu klasická perlivá voda.
Začněte hned při výběru masa
Hned ze startu je důležité si uvědomit, že u řízků velmi záleží na výběru toho správného masa. Nejlepších vepřových řízků docílíte jistojistě za použití vepřové panenky. Často se ale můžeme setkat i se řízky z kotlety. Ani ty vás určitě nezklamou.
Co se přípravy masa týče, není třeba ho nijak zvláště dochucovat. I když má na tento fakt každá domácnost jiný názor, většina kuchařů vám řekne, že na dobré řízky vám postačí trocha soli a pepře.
Jak na dokonalý trojobal
Teď už se přesuneme k obalování, které k řízkům neodmyslitelně patří. Nejdůležitější je, aby trojobal k masu správně přilnul a byl pak celistvý a křupavý. Právě toho můžeme docílit pomocí jednoduchého fígle. Stačí do vajec přilít trošku studené perlivé vody. Ano, četli jste správně. Perlivá voda pomůže trojobalu přilnout k masu a také několikanásobně zlepší kvalitu strouhanky. Řízky tak z pánve vytáhnete krásně křupavé.
Na čem je nejlepší smažit
Co se tuku, na kterém smažíme, týče, i toto rozhodnutí je poměrně důležité, jelikož tuk dodá pokrmu tu správnou chuť. Říká se, že nejlepší řízky jsou z másla. U toho je ale problém, že se přepaluje. Tudíž se často smíchává s jiným typem tuku, který má vyšší odolnost vůči teplu, a máslem se tak pokrm pouze ovoní. Často se také místo klasického másla používá ghí nebo přepuštěné máslo. Výborná volba je také smažení na sádle, které dodá masu ještě trochu jinou chuť. Olej si nechejte spíš jako poslední možnost.
Zdroj: https://www.foodrepublic.com/recipes/pork-wiener-schnitzel-recipe/