Vaření masa patří mezi nejzdravější metody, které můžete zvolit pro přípravu svých pokrmů. Bohužel se někdy může stát, že výsledný pokrm ztvrdne. Poradíme vám, jak tomu můžete zabránit. Maso může zůstat měkké a šťavnaté, když budete myslet na pár základních pravidel. Není na tom nic složitého, ale musíte na ně myslet.
Výběr správného masa
Spolehněte se na kvalitní maso, které v sobě bude mít přirozeně hodně šťavnatosti. Kvalitní maso je vždy měkčí a chutnější. Proto s ním nebudete ani potřebovat další tipy. Rozhodně s ním nebudete potřebovat marinádu. Tohle je základní rada, které se musíte držet při každém vaření.
Marináda zajistí šťavnatost
Olej, citronová šťáva, ocet, bylinky, koření, jogurt a mnoho dalších surovin vám může zvýšit šťavnatost masa. Na internetu najdete obrovské množství marinád na maso každého druhu, které vám zajistí šťavnatost. Navíc si vždy můžete připravit jinou a trochu s nimi experimentovat.
Správný čas na vaření
Každý kus (a druh) masa vyžaduje jiný čas vaření. Většinou najdete ideální čas vaření přímo v receptu, podle kterého postupujeme. Jakmile necháte maso vařit příliš dlouho, bude suché a velmi tvrdé. Právě dlouhá doba vaření nejčastěji způsobuje, že je nakonec maso tvrdé.
Pomalé vaření při nízké teplotě
Pro hovězí, vepřové a dokonce i kuřecí (nebo krůtí) se skvěle hodí pomalé vaření. Využijte k tomu tlakový hrnec nebo nastavte na sporáku nízkou teplotu a nechte maso vařit velmi dlouho. Musíte jen myslet na nízkou teplotu, aby se maso nádherně uvařilo uvnitř a bylo dokonale měkké.
Nechte maso odpočívat
Po uvaření má mnoho lidí tendenci maso ihned nakrájet. Nedělejte to. Nechte ho alespoň pár minut odpočívat a až potom ho nakrájejte. Díky tomu se šťáva uvolní přímo do masa, kde zůstane. Jakmile ho nakrájíte ihned, šťáva vyteče a maso bude nakonec tvrdé.
Zdroj: https://www.cookist.com/8-simple-tips-to-make-meat-softer/