Legendární cheesecake nejspíš není třeba nijak sáhodlouze představovat. Velká hromada smetanového sýra a plnotučného tvarohu dělá reklamu sama sobě a snad neexistuje jediný člověk na planetě Zemi, který by takovému dezertu odolal. Dnes si představíme jeho pečenou verzi s borůvkami a báječným korpusem z celozrnných sušenek.
Ingredience:
- Celozrnné sušenky – 200 g
- měkký plnotučný tvaroh – 500 g
- smetanový sýr mascarpone – 250 g
- rozpuštěné máslo – 75 g
- moučkový cukr – ¾ hrnku (nebo podle chuti)
- vajíčko – 3 ks
- vanilkový pudink bez cukru – 2 balíčky
- borůvky – 300 g
Návod na přípravu:
Ze všeho nejdřív zapněte troubu na 170 °C, aby se důkladně rozehřála, než do ní vložíte těsto. To je velmi důležité, protože dlouhým pozvolným zahříváním by se mohl tvaroh srazit. Připravte si také kulatou dortovou formu s odnímatelnými bočnicemi o průměru 20 cm a vyložte ji pečicím papírem.
Do mixéru vložte sušenky a rozmixujte je na jemnou drť. K té pak přidejte rozpuštěné máslo a důkladně promíchejte na vláčnou a drobivou hmotu. Tu pak vložte na dno dortové formy, důkladně ji upěchujte do tenké vrstvy a nechte ji v lednici vychladit a ztuhnout.
V hluboké míse smíchejte plnotučný měkký tvaroh s vaničkou smetanového sýra mascarpone. Vyklepněte k nim tři vajíčka, přidejte dva balíčky vanilkového pudinku a podle chuti doslaďte cukrem. Elektrickým šlehačem pak všechny přísady prošlehejte dohromady, abyste získali hladkou, krémovou a nadýchanou konzistenci. Do té pak vsypte poloviční množství borůvek, dobře je ve hmotě promíchejte a vše nalijte do formy s vychlazeným korpusem. Formou párkrát ťukněte o hranu stolu, aby si hmota sedla, vyrovnejte povrch do roviny a zasypejte ho zbylými borůvkami.
Připravený koláč vložte do předehřáté trouby péct přesně jednu hodinu. Poté vypněte troubu, ale dort nevyndávejte ani s ním nijak nemanipulujte. Jen mírně pootevřete dvířka trouby, která zajistěte třeba vařečkou, aby se nezavírala a takto nechte dort velmi pozvolna vychladnout na pokojovou teplotu. Pak jej přemístěte do lednice a nechte ho nejlépe přes noc vychladit a proležet.
Zdroj: https://lovinghomemade.com/2016/07/25/baked-vanilla-cheesecake-with-berries-and-baking-and-blogging/