Při smažení koblih je nejlepším tukem sádlo. Při použití oleje je nutná opatrnost

Pečení koblih nebo fánek je každoročním zvykem v karnevalovém období. Chcete-‍li je připravit, potřebujete nejen recept na chutné těsto, ale také znát správný proces přípravy. Základem přípravy je smažení, a ačkoli se může zdát nejméně podstatnou částí, výběr tuku je základem chuti.

Dodržování tradic

Ačkoli tradice už nejsou tolik dodržovány, jak tomu bylo v minulosti, v mnoha rodinách se stále připravují tradiční recepty děděné po mnoho generací. Kromě receptu existují někdy pochybnosti při výběru typu tuku pro smažení. Máme dvě možnosti – rostlinný olej, nebo živočišný tuk. První bude určitě zdravější varianta, ale mnoho žen si stále myslí, že nejlepší je smažit na vepřovém sádle.

Doporučený článek:  Tipy, díky kterým vydrží vánoční cukroví dlouho čerstvé a chutné

Je to tuk, který je v současné době ve většině nejlépe hodnocených receptů. Sádlo je snadno dostupné a má poměrně vysoký kouřový bod, takže můžete smažit více kousků po sobě. Optimální teplota pro smažení těchto pochoutek je podle zkušených cukrářů kolem 170–180 stupňů. Sádlo díky svým vlastnostem během zahřívání nevydává karcinogeny, ale ovlivňuje konečnou chuť koblih.

Zdroj obrázku: Freepik

Výběr oleje

Někomu koblihy připravené na sádle nechutnají. Proto mnoho žen hledá alternativní verzi tuku na smažení. Druhou nejpoužívanější možností je řepkový olej. Stává se také mnohem zdravější alternativou.

Doporučený článek:  Kompot ze sušeného ovoce skvěle doplní jídelníček. Na jeho výbornou chuť se vyplatí počkat

Je vhodný pro smažení, takže bude také fungovat při přípravě koblih. Nejlepší je však ho vyměnit po každé várce. Přestože řepkový olej má vysoký kouřový bod (205 °C), dlouhé smažení způsobuje degradaci tuku, a tím i produkci karcinogenních látek. Proto se nedoporučuje použít jednu dávku oleje dvakrát.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/may/03/how-to-bake-doughnuts-recipes-boston-cream-loukoumades-donuts
.

Doporučené články