Sladká snídaně plná vlákniny, vitamínů a antioxidantů: banánový chlebíček zachutná celé rodině

Do obliby přišel v průběhu Velké hospodářské krize ve Spojených státech, banánový chlebíček je ale populární i o sto let později. Je výtečnou možností k snídani nebo k svačině do školy. Jak je z názvu zřejmé, základní složkou jsou banány. V době ekonomické nouze lidé neměli na čerstvé a se slevou si nakupovali přezrálé. Právě v té chvíli vznikl recept, který rychle dobyl celý svět. Dnes se s úspěchem peče banánový chleba v Americe, v Austrálii i v Evropě. Jaké výhody má pro zdraví a jak se peče?

Bohatý zdroj vlákniny a cenných živin

Banánový chlebíček k snídani dobře zasytí, proto se doporučuje dětem i dospělým, kteří milují po ránu sladké. Spojení celozrnné mouky a banánů totiž přináší tělu dostatek vlákniny, banány navíc obsahují vitamíny A, C, E a K, skupiny B, z minerálů pak hořčík, železo, vápník, draslík a fosfor. A přidanými vlašskými ořechy pak tělo získá ještě dávku omega-6 a omega-3 mastných kyselin, které jsou blahodárné pro fungování srdce a mozku, k tomu zamezují vzniku zánětů v těle.

Doporučený článek:  Kaštany nejen na výrobu dekorací: připravte originální pokrmy

Super snídaně pro trávení

Proč posnídat nebo posvačit plátek banánového chleba? Obsažené látky jsou balzámem pro tělo, zejména pro střeva, zlepšují totiž střevní peristaltiku a podporují pravidelné vyměšování. Při časté konzumaci dochází k odstranění toxinů a nebezpečných látek ze střev. Banánový chlebíček také harmonizuje krevní tlak a pomáhá snižovat špatný cholesterol. Antioxidanty v této sladké variantě chleba brání rozvoji rakoviny a podle odborníků též zpomalují stárnutí buněk.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na domácí banánový chlebíček

  • 4 zralé banány,
  • 2,5 hrnku pšeničné (případně špaldové nebo celozrnné) mouky,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 4 vejce,
  • 200 g másla,
  • 5 lžic medu,
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů,
  • špetka soli.
Doporučený článek:  Pomalé pokrmy, které zasytí a zahřejí v sychravých dnech

Příprava banánového chlebíčku je tak rychlá, že se hned na začátku musí předehřát trouba na 180 stupňů Celsia. Poté se připraví miska, do které se rozklepnou vajíčka, která se vyšlehají pomocí mixéru. Přidají se vidličkou rozmačkané banány, máslo a med. Ve druhé misce se smíchají suché přísady, které se promíchají vařečkou, a přisypou se nadrobno nasekané vlašské ořechy. Suché přísady se přimíchají do banánové směsi. Forma na biskupský chlebíček, na chleba nebo na dorty se vyloží pečicím papírem a těsto se do ní vlije. Banánový chlebíček se peče asi 60 minut do zlatova, může se konzumovat až po zchladnutí.

Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com/best-banana-bread-recipe/
.

Doporučené články