Hustý, zlatavý a hlavně sladký – takový by měl být kvalitní med. Jak ale takový poznat od náhražek nebo medu, do kterého se přidávají suroviny, co by tam být neměly? Zajímavostí je, že kvalitní med poznají někteří i podle vůně. Rozhodující je ale jeho chuť. Dobrý med má totiž spoustu vlastností, které našemu tělu prospějí. V mnoha případech se jedná o to nejlepší sladidlo.
Med se může snadno padělat
Med patří mezi třetí nejvíce padělanou potravinu na celém světě. A není divu. Ten, kdo med nezná, se může snadno nechat napálit. Je důležité vědět, jak poznat pravý med, protože jedině kvalitní med bude mít vlastnosti, které jsou pro zdraví prospěšné. Cenné vlastnosti medu možná nepoznáte na první pohled, ale poznat můžete, jestli je med vyrobený ze skutečných surovin, nebo je padělaný.
A jaké vlastnosti najdete v opravdovém medu? Budou se vám hodit zejména v tomto období, na podzim často bojujeme s nepříjemným nachlazením. Není nad to, si dát čaj s medem nebo si med namazat na čerstvý chléb. Tekuté zlato, jak se mu přezdívá, dokáže opravdu zázraky. Obsahuje totiž spoustu živin a vitaminů, které pomohou nejen vašim orgánům.
K čemu můžete med použít?
Pokud si budete do čaje nebo do jiných pokrmů přidávat med, zajistíte si tím nejen pevné zdraví, ale také budete bojovat proti různým nemocem. Med totiž urychlí hojení drobných ranek a také zabraňuje tvorbě keloidů. Med patří mezi potraviny, které jsou velmi oblíbené. Můžete s ním ochutit nejen tvaroh, ale také další pokrmy, do kterých nechcete dávat cukr nebo jiná sladidla.
Snižuje krevní tlak, posílíte jím srdce a také můžete snadno zabránit i jiným nemocem. Na podzim se bude kvalitní med hodně hodit, protože jím budete bojovat proti nachlazení nebo chřipce. Med navíc uklidňuje ve stresových situacích a vyplatí se po něm sáhnout v případě, že máte problémy se spaním.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey