Masopust se neobejde bez smažených dobrot. Koblihy a boží milosti lze však připravit i dietněji

Čas masopustu je plný radovánek a také sladkého pečiva, které se tradičně připravuje v tomto období. Mezi nejoblíbenější patří plněné nebo tvarohové koblihy a cukroví, pro které se používá název boží milosti. Co si budeme namlouvat, dietní nejsou žádné, protože všechny obsahují velké množství sacharidů a jsou vyrobené z mouky. Ale jaké druhy jsou přesto nejvhodnější?

Mouka, cukr a olej

Co je základem většiny masopustních dobrůtek? Mouka a cukr, které doplňují tuky, protože všechny jsou smažené. Ale neexistuje mezi nimi přece jen rozdíl? Bezpochyby ano, protože plněné nebo tvarohové koblihy se připravují z pšeničné mouky a smaží se na oleji, zatímco na boží milosti není třeba kvasnic a naopak se připravují na sádle. Největší kalorickou bombou jsou plněné koblihy marmeládou nebo nutelou, o něco méně kalorií mají tvarohové koblihy, které někdo považuje za donuty, a nakonec boží milosti.

Doporučený článek:  Oblíbené koblihy a fánky jsou plné cukru a kalorií. Někteří lidé by se jim měli úplně vyhnout
Zdroj obrázku: Freepik

Roli hraje náplň i poleva

Při výpočtu kalorií nezáleží jen na druhu pečiva, ale též na jeho velikosti, náplni nebo polevě, protože některé kusy mohou být posypané jen moučkovým cukrem, jinde nechybí čokoládová poleva s drcenými sušenkami a oříšky. Všechny tyto tři druhy sladkého pečiva mají vysoký glykemický index, proto je třeba myslet na to, že rychle zvýší hladinu cukru v krvi a dodají energii, pak ale nastává rychlý pokles doprovázený únavou, ospalostí a následuje také hlad. Běžně má 70gramová plněná kobliha okolo 400 kcal, naopak 30gramová tvarohová jen 90 kcal, stogramová porce božích milostí pak 500 kcal.

Doporučený článek:  Místo sladkostí zachutná dětem i ovoce, smoothie nebo zdravá čokoláda

Pozor na náhražky a dochucovadla

Jak si vybírat sladké masopustní pečivo? Vždy je třeba volit prověřeného cukráře nebo pekaře, protože v obchodech se mohou objevovat výrobky, které kromě kalorií a velkého množství cukru obsahují další dochucovadla, barviva, a pro jejich přípravu byly použity pouze laciné a nekvalitní ingredience. Jednou za rok hřešit nevadí, proto je namístě volit kvalitní produkty, případně si upéct vlastní, které budou splňovat veškeré nároky na složení, také je možné ovlivnit množství náplně nebo použitého cukru. Doporučuje se taktéž po smažení položit jednotlivé kousky na papírovou utěrku a zbavit je tak nadbytečného tuku.

Zdroj: https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/donut-calories-nutrition-facts
.

Doporučené články