Zdravou a výživnou zeleninová přílohu k pečenému masu připravíte snadno, rychle a bez námahy z několika jednoduchých surovin, z nichž tou nejhlavnější je červená řepa. V našich končinách se tato fialová hlíza konzumuje nejčastěji nakládaná v nálevu, což je sice chutné, ale poněkud jednotvárné. Vyzkoušejte báječnou řepnou alternativu ke klasickému zahuštěnému zelí a obohaťte svůj jídelníček.
Ingredience:
- Červená řepa – 1 kg
- máslo – 1/3 kostky
- hladká mouka – 1 lžíce
- citrón – ½ ks
- sůl – dle chuti
- cukr – dle chuti
Návod na přípravu:
Hlízy červené řepy důkladně umyjte kartáčkem od nečistot a zbytků hlíny, ale neloupejte ji. Ve slupce ji vložte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla tak akorát ponořená, postavte na kamna a přiveďte k varu. Nechte vodu s řepou probublávat tak dlouho, dokud hlízy nezměknou.
Uvařenou řepu slijte a nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Poté z ní oloupejte slupku a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
Na kamnech rozehřejte kastrůlek asi s třetinou kostky másla. Když je rozpuštěné a horké, přidejte k němu nastrouhanou červenou řepu. Zprudka ji na másle krátce osmahněte, aby se mírně zatáhla a odstavte z ohně.
Zasypejte řepu v hrnci asi jednou polévkovou lžící vrchovatě plnou hladké mouky, promíchejte a vraťte na sporák. Bez přestání míchejte, aby se mouka nepřipalovala, a zasmažte ji do zeleniny. Pokud je směs příliš hustá, přilijte k ní trochu vody a rychlými pohyby v ní mouku s řepou rozmíchejte.
Nakonec sundejte hrnec z kamen, smaženou řepu osolte a podle chuti přidejte trochu cukru, dokyselte citrónovou šťávou a promíchejte.
Hotovou smaženou řepu podávejte úplně stejně jako klasické zelí, tedy v doprovodu pečeného masa a bramborových, houskových či jakýchkoliv jiných knedlíků nebo noků.
I když je běžné zelí chutné i zdravé, velmi záhy zjistíte, že smažená červená řepa je ještě o fous lepší a také zdravější.
Dobrou chuť.