Odpad z kuchyně jako hnojivo: hodit se bude kávová sedlina, slupky i skořápky

Stále více zahrádkářů a pěstitelů dnes přechází z používání chemických hnojiv na domácí alternativy. Důvody jsou mnohé – nejenže jsou tyto domácí varianty cenově dostupnější, ale především jsou pro rostliny zdravější a jsou šetrnější k životnímu prostředí. Navíc většinu potřebných surovin najdeme běžně v domácnosti, často ve věcech, které bychom jinak vyhodili. Tímto způsobem můžete dosáhnout úspory financí, zatímco vaše rostliny se budou radovat z péče, kterou jim věnujete. Pokud se chcete dozvědět, jak si vyrobit tři nejoblíbenější druhy domácích hnojiv, pokračujte ve čtení.

Domácí hnojiva: Kávová sedlina pro zdravý růst rostlin

Kávová sedlina je často opomíjený produkt, který můžeme využít jako účinné domácí hnojivo. Obsahuje důležité živiny, jako je dusík, draslík a hořčík, které prospívají rostlinám. Toto hnojivo je ideální pro rostliny jako borůvky, mrkev, azalky, růže nebo hortenzie. Stačí jednoduše nasypat jednu plnou sklenici kávové sedliny do 10 litrů teplé vody, důkladně promíchat a nechat sedlinu nabobtnat. Poté ji můžete aplikovat na rostliny jednou týdně. Pro pokojové rostliny postačuje přidat 1–2 lžičky kávové sedliny do sklenice teplé vody.

Doporučený článek:  Bramborová mouka vlasy vyhladí, dodá jim lesk a osvěží je
Zdroj obrázku: Freepik

Hnojení ze slupek od banánů: Jednoduchý způsob, jak využít odpad

Slupky z banánů, které byste jinak vyhodili, skýtají překvapivé množství živin pro rostliny, včetně draslíku, fosforu, vápníku, síry a dalších. Vyrobit z nich domácí hnojivo je snadné. Můžete jednoduše nakrájet slupky na menší kousky a přimíchat je přímo do substrátu před výsadbou rostlin. Pro výrobu tekutého hnojiva můžete nastrouhané slupky banánů vložit do sklenice, zalít je teplou vodou a nechat 14 dní odstát. Poté získané hnojivo nařeďte v poměru 1 : 1 a používejte ho k zalévání nebo postřiku rostlin.

Doporučený článek:  Dokonale nadýchané brambory, které se rozplynou na jazyku: stačí přidat oblíbenou tekutinu

Využití vaječných skořápek jako přírodního hnojiva

Vaječné skořápky obsahují bohaté množství vápníku a dalších stopových prvků, jako je zinek, fluor, síra a křemík, které jsou pro rostliny důležité. Toto přírodní hnojivo je obzvláště vhodné pro rostliny jako levandule, pivoňky, bez, okurky, cukety nebo zelí. Pro využití skořápek jako hnojiva je můžete zalít vroucí vodou a nechat týden na teplém místě, občas promíchejte. Poté hnojivo dobře zamíchejte a nalijte kolem rostlin do půdy. Další možností je usušit skořápky, rozdrtit je na prášek a používat jako příměs do půdy pro rostliny.

Zdroj: https://www.farmersalmanac.com/8-homemade-garden-fertilizers-24258
.

Doporučené články