Květák je vhodný při dietě i pro posílení imunity

Květák patří mezi oblíbené druhy zeleniny. Je snadno dostupný, můžete si ho dát syrový ke svačině, usmažit, uvařit nebo upéct. Jaké vlastnosti vám může nabídnout a proč byste ho měli alespoň vyzkoušet? Při vaření může být nepříjemně cítit, ale také proti tomu se dá bojovat. Květák obsahuje mnoho vitaminů, které naše tělo potřebuje.

Květák se hodí také do diety

Květák má velmi málo kalorií, takže si ho můžete dát, když držíte dietu. Má ale také nízký glykemický index, vhodný je také pro lidi, kteří mají cukrovku. Zároveň v sobě obsahuje spoustu vitaminů a dalších látek, které naše tělo nastartují a dodají mu energii. Najdete v něm například vápník a hořčík, které jsou důležité pro naše kosti, ale také draslík, který podporuje činnost srdce.

Doporučený článek:  Příroda je nejmocnější léčitelka. Zdravé tinktury si můžete snadno vyrobit, oceníte je nejen při nachlazení

Konzumací květáku si také můžete zajistit, že se vám vyhne rakovina. Díky vitaminům C nebo E budete mít podpořenou imunitu a zároveň se zbavíte škodlivin z těla. Květák se vyplatí zařadit do jídelníčku, protože jeho protirakovinné účinky jsou potvrzené. Můžete se také ochránit proti řadě dalších nemocí.

Zdroj obrázku: Freepik

Květák byste neměli jíst večer

Květák se ale nehodí pro každého. Někteří mohou mít problémy s trávením, protože květák patří mezi těžko stravitelné produkty. Nevyplatí se ho konzumovat večer. Doporučuje se také těm, kteří mají revmatické onemocnění. Můžete si ho dát v kombinaci se zázvorem nebo kmínem, abyste podpořili trávení. Oblíbená forma konzumace květáku je syrová. Dát si ho takto samozřejmě můžete.

Doporučený článek:  Za pouhých patnáct minut se lněná semínka promění v zázračný nápoj nejen pro hubnutí

Můžete si ho také uvařit nebo si ho usmažit jako klasický řízek v trojobale. Možností je skutečně mnoho, právě proto se řadí mezi potraviny, které by na jídelníčku neměly chybět. Při vaření ale může nepříjemně provonět kuchyň. Tomu může zamezit vložení lžičky jedlé sody do vody. Pomoci může i půl sklenice mléka.

Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cauliflower, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35988280/, https://www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis-pictures/healthy-snacking-with-rheumatoid-arthritis.aspx, https://www.medicalnewstoday.com/articles/282844
.

Doporučené články