Co dělat při přejedení, při potížích s trávením nebo při bolestech žaludku po tučném, slaném nebo kořeněném jídle? Babičky si věděly rady s každým neduhem a trávicí potíže nebyly výjimkou. Při běžných bolestech břicha, u nichž byla zjevná příčina, si naši předci uměli snadno poradit. Stačilo uvařit černý čaj a ještě horký jej pít. Jak tento nápoj funguje na organismus a proč je vhodné jej konzumovat?
Horký čaj jako lék
Vypít šálek horkého čaje je snadné, ale jedná se opravdu o lék? Naše babičky věděly, co doporučit, sami vědci černý čaj považují za skutečný všelék. Zejména vyniká stimulačními účinky, proto se sbírají mladé lístky čajovníku čínského, které se fermentují a suší. Tento druh čaje obsahuje třísloviny, silice, proteinové sloučeniny, puriny, polyfenoly vitamíny a minerály, mimo jiné i hořčík, zinek nebo vápník. Obsažené látky mají antioxidační účinky a podporují činnost nervové soustavy, současně se pyšní protizánětlivými vlastnostmi.
Proti cukrovce i při migrénách
Pravidelné pití černého čaje snižuje podle mnohých výzkumů riziko vzniku rakoviny, cukrovky i kardiovaskulárních onemocnění, protože podporuje činnost srdce, současně snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Černý čaj snižuje hrozbu vzniku mrtvice až o desetinu, přičemž výčet pozitivních vlastností tím stále nekončí. Tento druh se doporučuje pro harmonizaci krevního tlaku i chodu ledvin, ale je také možností, jak bez léků překonat lehkou bolest hlavy nebo migrénu.
Lék na trávení i při otravách
Šálek čaje po jídle zlepšuje trávení a podporuje střevní peristaltiku, obzvláště vhodné je pití po snědení mastných pokrmů. A nejen to, černý čaj je lékem při dlouhodobých střevních potížích a zlepšuje střevní mikroflóru, přičemž se může pít i jako prevence pro ochranu střevní sliznice. Černý čaj se doporučuje při průjmech nebo otravě, po vypití rychle odezní bolesti břicha. Lékem je navíc nejen černý čaj, ale také bylinkové varianty, jako jsou mátový, heřmánkový nebo kmínový odvar.
Zdroj: https://www.kusmitea.com/us/black-tea-stomach.html