V dnešní době je moderní používat hlavně olivový a kokosový olej. I když jde o zdravé tuky, měli bychom se raději zaměřit na olej, který lze získat i v našich končinách. Řeč je o řepkovém oleji, který je zdravý a ve srovnání s cenami za olivový olej i levný.
Vhodný ke smažení
Rafinovaný řepkový olej je tuk, který je vhodný používat za studena, ale i pro tepelnou úpravu. Na rozdíl od olivového oleje je vhodný ke smažení, a to hlavně kvůli vysokému bodu kouře. Často se používá také jako přísada do koláčů místo másla. Jelikož nemá výraznou chuť, je možné jej používat i ve studené kuchyni při přípravě salátů.
Velkou výhodou tohoto oleje je také nízká cena. Může za to i skutečnost, že se řepka pěstuje v naší zeměpisné šířce. Například Poláci jsou jedním z největších vývozců tohoto produktu v Evropě. Výhodou blízkého pěstování je následně i kratší cesta do obchodních regálů z výroby. To znamená, že koupí podpoříme nižší uhlíkovou stopu.
Zdravotní výhody
Řepkový olej je považován za jeden z nejzdravějších rostlinných tuků díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin, jako jsou omega-3, omega-6 a omega-9. Představují až 90 procent obsahu oleje. Dvě polévkové lžíce za studena lisovaného nebo rafinovaného řepkového oleje denně stačí k uspokojení plné poptávky po kyselině linolenové.
Obsahuje až 10krát více omega-3 mastných kyselin než olivový olej, 13krát více než slunečnicový olej a 50krát více než olej z hroznových jadérek. Je také třeba věnovat pozornost podílu omega-6 a omega-3 kyselin. V řepkovém oleji je to 2 : 1. Pro srovnání v olivovém oleji je tento poměr 11 : 1 a ve slunečnicovém oleji 105 : 1. Příliš mnoho omega-6 kyselin může způsobit, že zabrání působení omega-3.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil