Bohatou chuť vývaru vytvoří kombinace masa, kvalitní zeleniny a vybraného koření

Vývar tradičně vyhrává soutěž o nejoblíbenější tuzemskou polévku. Má lahodnou chuť a příjemně zahřeje, v minulosti se bez něj neobešel žádný nedělní nebo sváteční oběd, ale doporučuje se též jako lék při nachlazení. Dodnes si jistě také každý vzpomene, jak chutnal vývar s domácími nudličkami od babičky. Připravit si poctivou polévku může každý i dnes, stačí se držet základních pravidel, aby chutnal opravdu delikátně.

Jídlo i základ do omáčky

Vývar je bezesporu hitem tuzemské kuchyně, často je považován za lék. Konzumuje se samostatně jako jeden z pokrmů nebo se přidává do polévek či omáček. Zásadní je vařit vývar dostatečně dlouho na mírném plameni, aby dostal správnou barvu a chuť. Důležité je vývar nevařit, stačí opravdu jen mírně nechat probublávat. Zapomenout se ale nesmí ani na výběr kvalitní zeleniny, masa a koření.

Doporučený článek:  Málokdo odolá skvělé chuti tradiční zelňačky. Díky oblíbené polévce jde dokonce i zhubnout
Zdroj obrázku: Freepik

Jedinečná vůně díky masu

Jak docílit toho, aby byl vývar intenzivní a krásně voněl? Tajným tipem šéfkuchařů je kombinace různých druhů masa, čímž získá vývar bohatší chuť. Použít se může kuřecí maso, krky nebo skelety a zkombinovat je s hovězím, telecím, krůtím nebo kachním masem. V dobách našich babiček nechyběly droby. Kolik masa použít? Počítat se musí asi půl kila na porci. Obdobně je třeba vybrat správné druhy zeleniny, zkušení kuchaři radí použít kořenovou zeleninu, cibuli, ale také pórek, kedlubnu nebo savojské zelí.

Doporučený článek:  Vývar není vhodný pro pacienty s nemocnými játry a slinivkou

Opečená cibule dodá chuť

Jaké přidat koření? Rozhodně ne kupované směsi s přidanými látkami, vhodné jsou čerstvé bylinky včetně petrželky, z koření pak nové koření, bobkový list a několik kuliček celého pepře. Velmi výrazné chuti se docílí také použitím osmahnuté nebo opečené cibule. Stačí ji překrojit napůl a osmahnout nasucho dohněda na pánvi. Babičky také radily použít do vývaru očištěné cibulové slupky, aby polévka získala krásně zlatavý nádech.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/
.

Doporučené články