Nadýmání po konzumaci hrachu lze předejít správnou přípravou i kořením

Látky v hrachu často mohou po konzumaci způsobit nepříjemnosti v podobě plynatosti nebo pocitu plného žaludku. To ovšem neznamená, že bychom se této chutné suroviny měli vzdát. Stačí, když k němu přidáte několik ingrediencí, a problém nepříjemných potíží zmizí. Stojí to za to, protože hrách je velmi zdravý a výživný.

Vlastnosti hrachu

Hrách je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B, A, C, K, E, vápník, draslík, hořčík, fosfor nebo železo. A dále je bohatý na bílkoviny. [1] Kvůli vysokému obsahu hrachového proteinu (jako i u jiných luštěnin, například sóji) se doporučuje zejména veganům, vegetariánům a všem lidem, kteří chtějí omezit množství masa ve stravě.

Doporučený článek:  Kupovaný česnek se tomu domácímu nikdy nevyrovná. Vypěstovat jde i na malém parapetu

Hrách neobsahuje laktózu nebo lepek, proto jej mohou lidé s potravinovými intolerancemi konzumovat. Odborníci také zdůrazňují, že hrách by měli zahrnout do stravy lidé, kteří chtějí shodit několik kilogramů. Hrách obsahuje spoustu vlákniny, a proto dodává energii a zvyšuje pocit sytosti, což zabraňuje jedení mezi hlavními jídly. [2]

Zdroj obrázku: Freepik

Tito lidé by se měli hrachu vyhýbat

Navzdory mnoha výhodám ne každý toleruje tuto zeleninu dobře. Hrách se nedoporučuje lidem, kteří zápasí s refluxem, vředy a zácpou. Vzhledem k obsahu glukosinolátů, které mohou interferovat s funkcí štítné žlázy, se pacientům nedoporučuje konzumovat hrách při onemocněních štítné žlázy.

Doporučený článek:  Banánová slupka prospěje rostlinám doma i na zahradě

Před vařením důkladně opláchněte hrách. Chcete-li to provést, namočte jej až na 12 hodin a několikrát vyměňte vodu za čerstvou. Nafouknutí (po hrachu i jiných luštěninách) se lze vyhnout přidáním bylin do jídla. Pomůže například kmín, majoránka, tymián, bazalka, kopr nebo máta. Při přípravě hrachových jídel se vyplatí věnovat pozornost i jiným přísadám, které se s konkrétním jídlem podávají.

Zdroje:
[1] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4234399/
.

Doporučené články