Zbylé vařené brambory jsou jako stvořené pro kulinářské zázraky. Knedlíky nebo řízečky nadchnou každého

Umět vařit nestačí, je také nutné znát triky, díky kterým vzniknou kulinářské divy takříkajíc z ničeho. Vaření je o schopnostech zužitkovat veškeré ingredience a potraviny v domácnosti, aby se zbytečně neplýtvalo. A nejde jen o zero waste životní styl, ale rovněž o šetrné nakládání s finančními prostředky. Tím spíše, když ceny potravin rostou každým měsícem doslova do nebes. Co udělat s vařenými bramborami z předešlého dne a jak je zužitkovat? Existuje několik tipů, ze kterých se stanou úžasné rodinné hity v žebříčku připravovaných jídel!

Doporučený článek:  Zlatavé a křupavé řízky nikdo neodmítne. S několika tipy je zvládne obalit každý

Vyhodit? Určitě ne!

Naplánovat, kolik uvařit brambor, není snadné. Nepomáhá ani přesné vážení, protože všichni v rodině nemusí mít v daný moment stejný hlad. A co teprve proměnlivá chuť k jídlu? Uvařené brambory jsou však vítanou ingrediencí v mnoha receptech, proto je rozhodně nikdy nevyhazujte. Nejen že ušetříte, ale současně si pochutnáte, k tomu napomůžete životnímu prostředí.

Zdroj obrázku: Freepik

Bramborové knedlíky a noky

V tuzemské kuchyni mají čestné místo brambory a knedlíky. Právě knedlíky jsou možností, jak využít starých brambor, protože se bramborové z nich připravují. Povětšinou se v receptech kombinuje směs vařených a syrových v poměru 1 : 1, proto se upotřebí i malé zbytky. Další možností je připravit bramborové gnocchi, noky nebo také nočky, kde se přidávají prolisované vařené brambory k mouce a vejcím. Těsto je velmi snadné na přípravu, noky mohou být rychlou večeří podávanou s máslem nebo se zbylou omáčkou či se sýrem.

Doporučený článek:  U kroketových placek je pořadí přísad důležité. Budou pak dokonale vláčné a nadýchané

Bramborové řízečky namísto bramboráků

Jak ještě zužitkovat vařené brambory z oběda? Bramborové řízečky jsou vegetariánskou alternativou ke klasickým masovým řízkům i k bramborákům. Půl kila brambor se rozmačká. Mezitím se osmahne na oleji cibulka nakrájená na kostičky, která se smíchá s rozmačkanými bramborami. Přidá se trocha strouhanky, směs se smíchá a vsypou se tři lžíce hladké mouky. Na závěr se do těsta přidá rozšlehané vajíčko, sůl, pepř a oblíbené bylinky, jako je oregano. Po zamíchání se řízečky obalují ve strouhance a smaží z obou stran na přepuštěném másle dozlatova.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftover-potato-recipes
.

Doporučené články