Nadýchaný koláč se švestkami a sladkou drobenkou

Vláčné piškotové těsto plné šťavnatých švestek a sypané křupavou sladkou drobenkou. To je to, oč tu běží. Tento báječný podzimní koláč s čerstvým ovocem se bude hodit jako doplněk nedělního oběda i jako pohoštění pro hosty. Jeho příprava je rychlá, snadná a nenákladná – stačit vám budou jen ty přísady, které máte neustále po ruce.

Ingredience:

  • Máslo – 250 g
  • cukr – 240 g
  • vajíčka – 6 ks
  • hladká mouka – 300 g
  • bramborový škrob – 60 g
  • prášek do pečiva – 1,5 lžičky
  • vanilkový cukr – 1 balíček
Doporučený článek:  Profesionální kuchaři prozradili trik, díky kterému budou palačinky vždy tenké jako papír

Na ozdobu:

  • hladká mouka – 100 g
  • máslo – 70 g
  • moučkový cukr – 20 g
  • švestky

Návod na přípravu:

Do misky kuchyňského robotu vložte změklé máslo rozkrájené na menší kousky, přisypejte k němu krystalový cukr a spusťte šlehač. Na střední obrátky šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a máslo nezíská nadýchanou konzistenci. Aniž byste vypínali robot, přidávejte po jednom do hmoty vajíčka a každé z nich důkladně zapracujte do másla, než přidáte další.

Hladkou mouku smíchejte v misce s práškem do pečiva a s bramborovým škrobem. Promíchejte a když jsou vajíčka důkladně zašlehaná do másla, přidávejte po částech moučnou směs a opět nechte každou dávku důkladně rozmíchat. Výsledkem by mělo být těsto, které svou konzistencí i vzhledem  připomíná bramborovou kaši.

Doporučený článek:  Připravte si lahodný pudink s chia semínky

Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozetřete do něj hotové těsto. Švestky umyjte a osušte, rozkrojte je na poloviny a vypeckujte je. Rozkrájejte je ještě na čtvrtinky a ty vyskládejte na celý povrch těsta.

V misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem a hladkou moukou a vytvořte drobivou směs. Tou pak bohatě zasypejte povrch koláče a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 40 až 45 minut. Zda je dostatečně propečené, zkontrolujte špejlí zapíchnutou do těsta. Jestliže je po vytažení mokrá a ulpívají na ní kousky těsta, je třeba koláč ještě dopéct. Pokud je suchá, můžete vypnout troubu a nechat koláč vychladnout.

Doporučený článek:  Oblíbené koblihy a fánky jsou plné cukru a kalorií. Někteří lidé by se jim měli úplně vyhnout
.

Doporučené články