Sháníte recept na koláč tak krásný, aby ozdobil slavnostní stůl, ale nechcete nic okázalého s tlustou vrstvou marcipánového potahu? Máme pro vás tip na jednoduchý křehký koláč, který je naplněný krémem ze smetanového sýra mascarpone a nádherně ozdobený plátky čerstvých jahod a kiwi. Vypadá úžasně, je krásně barevný a doslova se rozplývá na jazyku. I když je jeho příprava z kategorie střední obtížnosti, při troše soustředění ji zvládnou i začínající cukráři. Výsledek za to stojí.
Na koláč s mascarpone a čerstvým ovocem budete potřebovat:
Na těsto:
- Hladká mouka – 200 g
- moučkový cukr – 2 polévkové lžíce
- máslo – 100 g
- vajíčko – 1 ks
Na krém:
- smetana ke šlehání s obsahem tuku 30 % – 150 g
- smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia – 150 g
- jahody a kiwi (případně jakékoliv jiné ovoce) na ozdobu
Návod na přípravu:
Do mísy prosejte přes síto hladkou mouku a moučkový cukr. Promíchejte a přidejte máslo pokrájené na menší kostky. Vyklepněte do mísy jedno vajíčko a uhněťte ručně nebo kuchyňským robotem hutné a hladké těsto.
Když se těsto přestane lepit, vytvarujte z něho kuličku, zabalte ji do potravinářské fólie a vložte asi na hodinu do ledničky vychladit a ztuhnout.
Vychlazené těsto vyjměte z lednice a na lehce pomoučněné pracovní desce z něj vyválejte placku.
Nízkou formu na koláč vymažte máslem a vysypejte strouhankou či hrubou moukou a připravené těsto do ní pečlivě vyskládejte tak, aby byly obložené i vyvýšené stěny. Tím vytvoříte jakousi misku. Těsto po celé ploše propíchejte rovnoměrně vidličkou a vložte ho do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 až 30 minut. Po vyjmutí z trouby nechte korpus vychladnout a pusťte se do výroby krému.
Do mísy vložte mascarpone a vyšlehejte ho do nadýchané konzistence. V jiné nádobě ušlehejte šlehačku do pevné pěny a po malých dávkách ji opatrně vmíchejte do smetanového sýra. Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete do směsi vmíchat ještě lžíci moučkového cukru, není to ale nutné.
Hotový krém naplňte do korpusu a urovnejte jeho povrch špachtlí. Ovoce omyjte a zbavte slupek a ostrým nožem ho nakrájejte na tenké plátky. Ty pak vyskládejte na koláč v soustředných kruzích tak, že začnete obvodem z jahod, za ně vyskládejte kruh z kiwi, pak opět jahody a do středu přijde další plátek kiwi.
Hotový koláč vložte do lednice aspoň na 3 hodiny vychladit a podávejte.