Žemlovka je známou klasikou. Jednoduché a v podstatě levné jídlo, které buď milujete, nebo nenávidíte. Unikátem tohoto jídla je i to, že je skvělou možností, jak se dají zpracovat zbytky. A to především staré rohlíky a nadměrná zásoba jablek. Právě to je základ každé žemlovky. Mnozí ji vylepšují řadou přísad, jako je třeba smetana, tvaroh, rozinky, různá sladká koření a další věcí.
Klasiku zná každý
Vraťme se ještě ke klasickému receptu, který zná jistě každá hospodyňka. Základem jsou zmíněné rohlíky, jablka, smetana nebo mléko, cukr, máslo a skořice. To, že je takový základní předpis, ještě neznamená, že nelze připravit jinou, unikátní a dokonale chutnou variantu. A v ní žádné rohlíky ani smetanu nenajdete.
Využijte sladké pečivo
Na rohlíky tedy zapomeňte a nahraďte je něčím unikátnějším. Tím, co se do tohoto sladkého jídla bude hodit podstatně lépe. Máme na mysli sladké pečivo. A jaké? Fantazii se meze nekladou, může to být jakékoliv, co vám doma zbude. Ideální je použít třeba vánočku, stejně jako různé briošky nebo známé makovky a loupáky. Důležité je jediné – aby dané pečivo bylo spíše sladší a bylo připraveno z kynutého těsta.
Nebojte se alkoholu
Žemlovka je samozřejmě jídlem, které milují i děti. Je jasné, že v takovém případě je lepší s alkoholem šetřit. Když jde ale o jídlo pro dospělé, nebojte se. A jaký alkohol, tedy míchaný drink použít? Je to takzvaný „čert“, tedy mix klasického tuzemáku a griotky. Do této směsi stačí namočit podstatné množství rozinek, které jsou základem každé správné žemlovky.
Jinak klasika
A to je celé. Místo rohlíků použijte libovolné sladké pečivo a rozinky namočte na pár hodin do směsi tuzemáku a griotky (zbylou směs můžete potom klidně vypít). Dále už pokračujte klasicky, dle osvědčených receptů a postupů. A garantujeme vám, že až ochutnáte, budete tuto verzi připravovat stále dokola.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/apple-bread-pudding-czech-zemlovka/