Nadbytek tuků a soli můžeme ve stravě snadno omezit jednoduchou změnou jídelníčku

Každé jídlo může ovlivnit mnoho faktorů. Jakmile do něj přidáte pár nezdravých složek, můžete získat z (na první pohled) zdravého jídla kalorickou bombu. Poradíme vám, co všechno může ovlivnit zdravou a nízkokalorickou stránku každého pokrmu, který si doma připravujete. Stačí, když se budete držet těchto pravidel a každé vaše jídlo bude zdravé i chutné.

Myslete na množství oleje

Přidáním oleje nebo jiného tuku dostanete do jídla kalorie navíc. Jakmile zvolíte pečení, vaření nebo vaření na páře, nemusíte používat žádný tuk. Nemusíte tuk vynechat úplně, ale měli byste snížit jeho množství na minimum. Jestli si chcete zajistit alespoň zdravější druhy tuku, používejte kokosový nebo olivový olej. V každém případě byste ale měli omezit jejich množství.

Doporučený článek:  Treska překvapí delikátní chutí, kterou nepohrdnou ani odpůrci ryb. Její přínos pro zdraví je výjimečný

Metody vaření

Některé metody vaření (např. grilování, pečení nebo vaření na páře), udrží v potravinách mnohem více živin, vitamínů a minerálů. Na druhou stranu metody, jako je smažení nebo vaření o vysoké teplotě, může suroviny naprosto zničit. Vyhýbejte se proto metodám s vysokými teplotami a smažení na oleji. To v sobě spojuje hned dva prvky, které ničí potraviny a celé jídlo je díky nim nezdravé.

Zdroj obrázku: Freepik

Množství soli hraje velkou roli

Lidské tělo potřebuje sůl, ale pouze v omezeném množství. Stejně jako v případě oleje, také v této chvíli byste měli brzdit. Místo soli dejte do jídla více bylinek, díky kterým budete mít menší potřebu používat sůl nebo cukr. Díky tomu bude jídlo mnohem zdravější a kaloricky lehčí. Bylinky, jako je bazalka, oregano nebo tymián dodají jídlu chuť a sníží množství soli, které budete potřebovat pro dochucení pokrmu.

Doporučený článek:  Komplexní uhlohydráty v jídelníčku podpoří hubnutí během zimy

Přídavky plné tuku

Jakmile do jídla přidáte máslo, sýr, smetanu nebo kupované omáčky, zvýšíte tím kalorickou hodnotu celého pokrmu. Právě tyto suroviny mají vysoký obsah cholesterolu a nasycených tuků, které nejsou vůbec pozitivní pro vaše zdraví. Navíc budete konzumovat mnohem více kalorií, než chcete. Držte se těchto pravidel a zajistíte si nejen pevnější zdraví, ale také štíhlejší pas.

Zdroj: https://www.emro.who.int/nutrition/reduce-fat-salt-and-sugar-intake/index.html
.

Doporučené články