Pampeliškový džem je nejen voňavý, zlatý a sladký jako med, má také jedinečné léčivé účinky. Určitě stojí za to znát jeho výhody a vyzkoušet jej. Možná jste slyšeli o pampeliškovém medu, ale i recepty na pampeliškový džem se dostávají do popředí.
Všemožné využití pampelišky
Sluníčková pampeliška může být přidána do salátů nebo květinových směsí. Jedna čajová lžička tohoto magického džemu denně nám umožní zapomenout na sezónní depresi a nachlazení. Také bude mít pozitivní vliv na náš oběhový systém a funkci jater. Pampeliškový květový džem je vynikajícím zdrojem vitamínu C, betakarotenu, zinku, fosforu, železa, draslíku a jódu.
Má expektorační a uklidňující účinky na dýchací systém, takže jej můžeme použít jako pomůcku při léčbě nachlazení a bronchitidy. Pampeliška snižuje hladinu stresu, usnadňuje relaxaci a usínání. Pokud vám to nestačí, zpomaluje stárnutí pokožky, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční sval a zabraňuje rozvoji cukrovky. Vláknina pomáhá zbavit se zácpy. Také zmírňuje zánět močového měchýře a močových cest.
Pampeliškový džem připravený doma
Na přípravu tohoto lektvaru budete potřebovat 350–400 mladých pampeliškových květů. Potom je musíte namočit do studené vody asi na 10 hodin. Později by se květiny měly opláchnout, zmáčknout, nalít k nim 500 ml převařené vody a dát nad oheň. Vařte květiny asi 20 minut, poté přidejte 1 kg cukru.
Následně ještě přidejte čajovou lžičku kyseliny citrónové a jemně nasekaný neloupaný citrón. Dalších 10 minut povaříme budoucí džem. Po vychlazení přecedíme odvar přes gázu a znovu vaříme. Tentokrát už jen dvě minuty. Opět necháme vychladnout, nalijeme do čistých zavařeninových sklenic a vložíme do chladničky. V této formě je již džem připraven ke konzumaci.
Zdroj: https://eatsleepwild.com/dandelion-jam/