Rajčata jsou oblíbenou zeleninou pro pěstování. Dají se pěstovat na zahradě i na balkoně. Rajčat existuje mnoho druhů. Máme hned několik způsobů zpracování rajčat. Nejčastější je konzumace rajčat ihned po utržení. Další způsob jsou sušená rajčata, kečup, lečo anebo nakládaná rajčata. Nakládaná rajčata pomáhají vyplavovat ze střev nečistoty, zasytí, podporují činnost srdce a posilují imunitní systém.
Vlastnosti nakládaných rajčat
Nakládaná rajčata obsahují spoustu vitamínů (A, E, C, K a vitamín B), mimo jiné i hořčík, železo a vápník. Konzumace nakládaných rajčat nás může ochránit před nachlazením a chřipkou. Díky posílení imunity přečkáme chřipkovou sezónu bez problémů. Nakládaná rajčata jsou bohatá na vlákninu a regulují vstřebávání cukru do krve. Mají vliv i na regulaci krevního tlaku a snížení cholesterolu.
Recept na nakládaná rajčata
Ingredience
- 1 kg malých rajčat,
- 1 litr vody,
- 2 lžíce octa,
- 0,5 lžičky soli,
- 4 stroužky česneku,
- 2 bobkové listy,
- pár kuliček pepře,
- svazek kopru.
V hrnci uvaříme vodu se solí a bobkovým listem. Mezitím, než nám voda začne vřít, omyjeme rajčata a nakrájíme na plátky. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na čtvrtky. Připravíme si dostatečné množství sklenic, do kterých chceme rajčata naložit. Postupně začneme vkládat plátky rajčat, česnek, kopr a pepř. Jakmile máme sklenici plnou, zalejeme zeleninu uvařenou vodou se solí a bobkovým listem. Víčko utěsníme a obrátíme sklenice dnem vzhůru. Po pár hodinách můžeme sklenice přemístit do tmavé a chladné místnosti. Pár týdnů necháme rajčata odležet a můžeme servírovat.
Jak využít nakládaná rajčata
Existuje několik způsobů, jak jíst nakládaná rajčata. Rajčata se dají jíst samotná nebo se používají na přípravu chlebíčků. Můžeme je použít i jako přílohu k večeři nebo jako základ pro rajčatovou polévku.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-pickle-cherry-tomatoes-234385