Není nic lepšího než si dát čerstvý chléb s libovolnou oblohou. Chuťové buňky doslova prahnou po křupavém, čerstvém a nadýchaném chlebu. Nejlepší je sníst chleba v den zakoupení, popřípadě pár dní po. Bohužel ne všechny chleby vydrží dlouho čerstvé a často velmi brzo ztvrdnou a v některých případech se na nich objevuje i plíseň. Když budete dodržovat určitá pravidla, můžete jeho čerstvost prodloužit.
Faktory ovlivňující čerstvost chleba
Trvanlivost závisí na několika faktorech. Mezi ně patří zejména:
- druh chleba (kváskový žitný chléb vydrží déle než pšeničný s droždím),
- použité ingredience a jejich původ,
- způsob skladování.
Je tedy opravdu veliký rozdíl, jaký typ chleba si pořídíte nebo upečete. Samotná konzistence a použité ingredience hrají velkou roli. Největším hybatelem čerstvosti je způsob skladování chleba. Aniž bychom si to uvědomovali, právě zde děláme nejčastěji chybu, která vede ke zkracování životnosti.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/11953/freshly-baked-bread-sourdough-homemade-bread.jpg)
Správné skladování
Velmi zásadní roli hraje samotné skladování chleba. Místo, ve kterém se chléb skladuje, musí zůstat suché. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 18–22 °C. Velké množství lidí dělá stejnou chybu v tom, že skladují chléb v potravinářské fólii. Tento způsob uchování vede k tvorbě plísní. Místo toho zvolte raději utěrku, jelikož přírodní materiál brání vysychání. Správné skladování vám poskytne také speciální vak s mírným prostupem vzduchu. Samotný vak blokuje světlo, které rovněž způsobuje vysychání.
Cukr brání tvorbě plísní
Čerstvost chleba prodlouží cukr, respektive kostky cukru. Stačí přidat dvě kostky cukru do obalu s chlebem a získáte skvělý prostředek, jenž brání držení vlhkosti a růstu plísní. Kdo by čekal, že právě cukr bude tou zázračnou ingrediencí vedoucí k prodloužení životnosti, udržení měkkosti a čerstvosti oblíbeného pečiva? Cukr plní v tomto případě funkci konzervantu.
Zdroj: https://www.insider.com/guides/kitchen/how-to-store-bread