Brambory vrátí lesk příborům, zklidní pokožku a pomohou vyprat hedvábí

Brambory jsou známé jako typická česká příloha. Můžete si je dát vařené, pečené, jako bramborovou kaši, šťouchané či plněné. Pravdou ale je, že brambory skrývají daleko více využití než jen to, že jsou zkrátka výborná a výživná pochoutka. Budou se hodit jednak jako přísada do kosmetiky, jednak jako pomocník při domácích pracích.

Netradiční využití brambor v kuchyni

Máte zašlé příbory a už nevíte, jak je víc vyčistit? Neslévejte vodu, ve které jste vařili brambory, ale místo toho do ní na pár minut dejte povařit zmíněné příbory. Poté, co je vyjmete a usušíte, se budete divit, jak lesklé jsou. Samozřejmě je tento postup vhodný zejména pro celokovové příbory, a ne například na ty s plastovou rukojetí.

Doporučený článek:  Vaření vajíček na tvrdo: záleží na teplotě i době strávené na plotně

Vaříte oběd a omylem vám ujede ruka se solí. I v této situaci vás brambory můžou zachránit. Stačí do polévky, omáčky či jiného tekutějšího pokrmu vložit na čtvrtky nakrájenou bramboru. Nechte asi deset minut vařit, brambory vyjměte, pokrm ochutnejte a uvidíte, že váš výtvor bude zase perfektní. Brambory do sebe totiž určitý podíl soli vtáhnou.

Zdroj obrázku: Freepik

Netradiční využití brambor v koupelně

Trápí vás podrážděná pokožka nebo vrásky? Vařené brambory určitě stojí za vyzkoušení. Díky látkám, které jsou v nich obsažené, se o nich často říká, že mohou pomoci ke zklidnění pokožky nebo podpořit její vyhlazení. Ovšem pozor! Brambory je opravdu třeba uvařit, jelikož škrob za syrové formy může být pro některé typy pleti nevhodný, a někteří jedinci na něj dokonce mohou být velmi citlivý.

Doporučený článek:  Sypat skořici na koláč je už nuda. Na zahradě pomůže vyřešit nejeden problém

Praní hedvábí může být pro mnohé z nás jeden velký otazník. Mnoho zdrojů ale tvrdí, že praní ve šťávě z brambor je pro takto jemné látky velmi šetrné a extrémně vhodné. Stačí čtyři brambory oloupat a nastrouhat. Poté je nechte několik hodin odstát. Potom, co brambory pustí šťávu, vodu přeceďte přes jemné plátýnko, abyste se zbavili všech pevných částic. Dále už jen stačí v tomto odvaru hedvábí vyprat.

Zdroj: https://www.emedihealth.com/health-news/unheard-uses-potatoes, https://www.romagnolipatate.it/en/blog/news/home-and-personal-hygiene-some-surprising-ways-of-using-potatoes, https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-06-25-fo-10418-story.html, https://juicychemistry.com/blogs/skincare-blog/potato-for-skin, https://www.masterclass.com/articles/how-to-neutralize-salt-in-food, https://recipes.timesofindia.com/articles/kitchen-hacks/8-unbelievable-uses-of-potatoes-that-will-leave-you-surprised/photostory/61915389.cms, https://www.jamiesonbrothers.com/potato-nutrition-health-benefits, https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor, https://www.firstforwomen.com/posts/food-recipes/brilliant-uses-for-a-potato
.

Doporučené články