Už jste unavení z toho, jíst klobásu vařenou nebo grilovanou s hořčicí a křenem? Můžete vyzkoušet něco trochu jiného. Můžete jej upéct v troubě nebo grilovat na kameni. Výsledkem bude kynutý chléb zelené barvy, která je naprosto atraktivní a něco neobyčejného, a skvělé kousky klobás, které dodají ještě trochu více barvy. Zapomeňte na nudné pečivo a oslňte své hosty něčím speciálním!
Potřebné ingredience
Potřebné množství pro asi 6 osob uvádíme v tomto receptu. Doba přípravy zabere asi 60 minut, takže myslete na těsto předem. Zde je všechno, co budete potřebovat:
- 3 ks grilovací klobásy (mohou to být klasické bílé, tenké, nebo s přídavkem sýra a pepře),
- 200 ml teplé vody,
- 400 g hladké mouky + navíc na podsypání těsta,
- 2 lžíce řepkového oleje,
- 20 g čerstvého droždí,
- ½ čajové lžičky cukru,
- 2 vyrovnané lžičky soli (záleží ale na vaší chuti),
- 100 g čerstvého špenátu,
- čerstvě mletý pepř.

Kynuté těsto
Nejprve je zapotřebí vypracovat kynuté těsto. Droždí rozmíchejte se cukrem v míse, přidejte asi 100 g mouky a zalijte vodou. Ta nesmí být studená, ideální je vlažná, ale ne příliš horká! Všechno důkladně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte asi 15 minut kynout. Poté do kvásku přidejte sůl, pepř, olej, a najemno nakrájený špenát a dobře promíchejte. Mouku přidávejte postupně. Výsledné těsto by mělo být hladké a pružné, nemělo by se lepit. Pokud se lepí i po přidání veškeré mouky, přidejte ještě asi hrst. Z těsta vytvaruje kouli a nechte přikryté kynout minimálně 30 minut na teplém místě. Klidně i hodinu, pokud máte čas.

Na řadě jsou klobásy
Klobásy zbavte kůže a podélně je rozpulte. Poté nakrájejte na půlkolečka. Přimíchejte je do těsta a vytvořte z něj kotouč o průměru asi 30 cm. Posypte moukou a nechte 30 minut kynout. Následně grilujte asi 20 minut nebo pečte na 200 °C.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com/easy-overnight-sausage-egg-cheese-stuffed-bread-strata/