Grilovaný špíz, jak ho ještě neznáte! Tento recept je něčím, co vaše hosty ohromí!

Špízy jsou skvělým způsobem, jak spojit spoustu nejrůznějších ingrediencí, které se k sobě hodí. Jsou skvělé a každý je má rád – asi proto, že si do nich dává to, co skutečně miluje. Špízy na grilu jsou skvělou záležitostí a můžete se rozhodnout, zda uděláte čistě zeleninové (vždyť je tolik zeleniny, která je na grilu velice chutná!) nebo jen masovou či dokonce směs obojího. V tomto receptu jsou obsaženy také manioky, jsou úžasné, ale pokud je neseženete, nedělejte si z toho těžkou hlavu a prostě je vynechte. Tyto špízy jsou navíc přelity pikantní omáčkou, což dodává pokrmu říz.

Doporučený článek:  Steak z kotlety v marinádě: tip nejen pro letní grilování
Zdroj obrázku: Freepik

Potřebné ingredience

Uvádíme recept pro pět až šest strávníků. Doba přípravy je 60 minut. Na přípravu špízů budete potřebovat následující?

  • 200 g kabanosu nebo točeného salámu,
  • 1 hrst čerstvého zeleného chřestu,
  • 2 červené cibule,
  • 2 hrsti cherry rajčat (ideální je směs červených i žlutých),
  • 2 bílé klobásy,
  • 2 malé mladé cukety,
  • 1 velký maniok,
  • 2-3 lžíce omáčky se sójou a zázvorem s kousky chilli (lze nahradit sójovou omáčkou, do které přimícháte kousky zázvoru a chilli papričky),
  • koření na grilovanou zeleninu,
  • řepkový olej,
  • sůl podle chuti.
Doporučený článek:  Maso je důležitou součástí jídelníčku. Tyto druhy patří mezi nejzdravější

Naložte si maniok

Maniok oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Zalijte sójovou omáčkou se zázvorem a chilli a nechte odpočívat asi 2 hodiny. Pokud budete používat dřevěné špejle, nyní je ten správný čas je namočit do vody, díky čemuž se pak nezlomí ani nezapálí.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava zeleniny

Cibule nakrájejte na osminky a každou vrstvu oddělte. Cuketu, rajčata i cibuli nakrájejte na kousky, promíchejte s olejem a grilovacím kořením na zeleniny. Z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce a nakrájejte jej na tři stejně dlouhé kousky. Pokud používáte i uzeniny, nakrájejte je na kolečka.

Doporučený článek:  Měkká a šťavnatá játra zachutnají celé rodině. Jejich dokonalé chuti pomůže oblíbené ovoce

Grilování

Maniok grilujte z obou stran, postříkejte jej olejem. Takto předgrilovaný maniok napíchejte s ostatními ingrediencemi na střídačku na špejle a grilujte na aluminiovém plechu.

.

Doporučené články