Špízy jsou skvělým způsobem, jak spojit spoustu nejrůznějších ingrediencí, které se k sobě hodí. Jsou skvělé a každý je má rád – asi proto, že si do nich dává to, co skutečně miluje. Špízy na grilu jsou skvělou záležitostí a můžete se rozhodnout, zda uděláte čistě zeleninové (vždyť je tolik zeleniny, která je na grilu velice chutná!) nebo jen masovou či dokonce směs obojího. V tomto receptu jsou obsaženy také manioky, jsou úžasné, ale pokud je neseženete, nedělejte si z toho těžkou hlavu a prostě je vynechte. Tyto špízy jsou navíc přelity pikantní omáčkou, což dodává pokrmu říz.
Potřebné ingredience
Uvádíme recept pro pět až šest strávníků. Doba přípravy je 60 minut. Na přípravu špízů budete potřebovat následující?
- 200 g kabanosu nebo točeného salámu,
- 1 hrst čerstvého zeleného chřestu,
- 2 červené cibule,
- 2 hrsti cherry rajčat (ideální je směs červených i žlutých),
- 2 bílé klobásy,
- 2 malé mladé cukety,
- 1 velký maniok,
- 2-3 lžíce omáčky se sójou a zázvorem s kousky chilli (lze nahradit sójovou omáčkou, do které přimícháte kousky zázvoru a chilli papričky),
- koření na grilovanou zeleninu,
- řepkový olej,
- sůl podle chuti.
Naložte si maniok
Maniok oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Zalijte sójovou omáčkou se zázvorem a chilli a nechte odpočívat asi 2 hodiny. Pokud budete používat dřevěné špejle, nyní je ten správný čas je namočit do vody, díky čemuž se pak nezlomí ani nezapálí.
Příprava zeleniny
Cibule nakrájejte na osminky a každou vrstvu oddělte. Cuketu, rajčata i cibuli nakrájejte na kousky, promíchejte s olejem a grilovacím kořením na zeleniny. Z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce a nakrájejte jej na tři stejně dlouhé kousky. Pokud používáte i uzeniny, nakrájejte je na kolečka.
Grilování
Maniok grilujte z obou stran, postříkejte jej olejem. Takto předgrilovaný maniok napíchejte s ostatními ingrediencemi na střídačku na špejle a grilujte na aluminiovém plechu.