Špízy jsou skvělým způsobem, jak spojit spoustu nejrůznějších ingrediencí, které se k sobě hodí. Jsou skvělé a každý je má rád – asi proto, že si do nich dává to, co skutečně miluje. Špízy na grilu jsou skvělou záležitostí a můžete se rozhodnout, zda uděláte čistě zeleninové (vždyť je tolik zeleniny, která je na grilu velice chutná!) nebo jen masovou či dokonce směs obojího. V tomto receptu jsou obsaženy také manioky, jsou úžasné, ale pokud je neseženete, nedělejte si z toho těžkou hlavu a prostě je vynechte. Tyto špízy jsou navíc přelity pikantní omáčkou, což dodává pokrmu říz.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/2091/grilovany-spiz-jak-ho-jeste-neznate-tento-recept-je-necim-co-vase-hosty-ohromi-2.jpg)
Potřebné ingredience
Uvádíme recept pro pět až šest strávníků. Doba přípravy je 60 minut. Na přípravu špízů budete potřebovat následující?
- 200 g kabanosu nebo točeného salámu,
- 1 hrst čerstvého zeleného chřestu,
- 2 červené cibule,
- 2 hrsti cherry rajčat (ideální je směs červených i žlutých),
- 2 bílé klobásy,
- 2 malé mladé cukety,
- 1 velký maniok,
- 2-3 lžíce omáčky se sójou a zázvorem s kousky chilli (lze nahradit sójovou omáčkou, do které přimícháte kousky zázvoru a chilli papričky),
- koření na grilovanou zeleninu,
- řepkový olej,
- sůl podle chuti.
Naložte si maniok
Maniok oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Zalijte sójovou omáčkou se zázvorem a chilli a nechte odpočívat asi 2 hodiny. Pokud budete používat dřevěné špejle, nyní je ten správný čas je namočit do vody, díky čemuž se pak nezlomí ani nezapálí.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/2091/grilovany-spiz-jak-ho-jeste-neznate-tento-recept-je-necim-co-vase-hosty-ohromi-3.jpg)
Příprava zeleniny
Cibule nakrájejte na osminky a každou vrstvu oddělte. Cuketu, rajčata i cibuli nakrájejte na kousky, promíchejte s olejem a grilovacím kořením na zeleniny. Z chřestu odstraňte zdřevnatělé konce a nakrájejte jej na tři stejně dlouhé kousky. Pokud používáte i uzeniny, nakrájejte je na kolečka.
Grilování
Maniok grilujte z obou stran, postříkejte jej olejem. Takto předgrilovaný maniok napíchejte s ostatními ingrediencemi na střídačku na špejle a grilujte na aluminiovém plechu.