Dýňový sirup můžeme připravit dvěma jednoduchými způsoby

Dýně je vynikající druh zeleniny, který si můžete užívat každý podzim. Doma si z dýně můžete vytvořit koláče, dorty, kávu, chléb nebo šťávu. Bez ohledu na to, co si z ní vyrobíte, vám vždy zůstanou semínka a slupka. Právě tento zeleninový odpad můžete využít k výrobě zdravého sirupu. Nejenže získáte velmi zdravý produkt, ale také zpracujete všechny zbytky.

Dýně přináší mnoho zdravotních benefitů

Sirup i samotná dýně přináší hodně zdravotních přínosů. Obsahuje nespočet vitamínů a minerálů, které jsou důležité pro správné fungování našeho organismu. Na podzim se můžete těšit na posílení imunitního systému. Stejně tak její složky umí bojovat proti vysokému cholesterolu a stabilizují krevní oběh. Sirup je ideální i pro jedince s nadváhou, kteří chtějí snížit svou hmotnost.

Doporučený článek:  Domácí česnekové máslo je výborné na chlebíčku i pod maso. Univerzální recept nabízí nespočet variant
Zdroj obrázku: Freepik

Tradiční dýňový sirup

Sirup si můžete připravit podle dvou receptů. Na jeden potřebujete syrovou dýni a cukr. Dýni očistěte jako u jiných receptů. Vydlabejte ji a dovnitř nasypte cukr. Znovu ji uzavřete odříznutým vrškem a nechte 10 dní stát v chladu. Uvnitř dýně sám vznikne sirup, který potom můžete přelít do vhodné lahve. V lednici ho můžete skladovat asi měsíc.

Jak si vyrobit dýňový sirup ze zbytků?

Na předchozí recept potřebujete celou dýni i s dužinou. Jestli si sirup chcete připravit jinak, klidně můžete. Na sirup vám totiž stačí jen zbytky, které byste běžně vyhodili. Připravte si 60–80 dkg slupek a semínek, vodu, 3 lžičky mletého zázvoru, 6 kusů hřebíčku, 6 semínek kardamomu (nebo 2 lžičky mletého koření), 1 tyčinku skořice (nebo 2 lžičky mletého koření), 1/2 lžičky muškátového oříšku, vanilkový lusk (nebo extrakt) a 500 gramů cukru.

Doporučený článek:  Šedé nudle vrátí do dětství. Jejich příprava je rychlá a levná

Zbytky dýně zalijte vodou. Přidejte koření a vařte asi 40 minut. Směs musíte jednou za čas promíchat. Sirup přeceďte přes jemné síto do jiného hrnce. Potom přidejte cukr v poměru 1 : 1 a znovu postavte na oheň. Vařte asi 15 minut. Nakonec nechte vše vychladnout a nalijte do sterilizovaných lahví. V lednici vám také vydrží asi měsíc stejně jako u předchozího receptu.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/recipes/a37149651/pumpkin-spice-syrup-recipe/
.

Doporučené články