Fazolové lusky lze upravit jako výborné zdravé chipsy

Fazolová sezóna je každé léto v plném proudu. Mnoho lidí s radostí konzumuje fazole, ale vyhazuje jejich slupky. To je velká chyba, protože ve slupkách se skrývá obrovské množství vitamínů, minerálů a živin. Navíc si z nich můžete připravit velmi dobrou svačinu, která bude hotová během chvilky. A uvidíte, že si pochutnáte.

Proč jíst fazole i jejich lusky?

Fazole patří mezi luštěniny. To znamená, že jsou neuvěřitelně zdravé. Jestli chcete mít v jídelníčku zdroj vitamínů a nutričních hodnot, musíte do jídelníčku začlenit fazole. Obsahují složky, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, kyselina listová a řada aminokyselin. Kromě toho v nich najdeme také vitamíny A, B, C, sodík a měď.

Doporučený článek:  Mladé zelí má jemnou chuť, vynikne v receptu s mrkví a koprem

Fazole mají nespočet léčivých vlastností, které udrží tělo zdravé a silné. Pomohou vám při léčbě chudokrevnosti, vysokého cholesterolu a při hubnutí. Luštěniny dokážou upravit krevní tlak a zlepšují práci oběhového systému. Konzumace těchto surovin se nedoporučuje pouze lidem, kteří mají ledvinové kameny, nemocnou slinivku břišní nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj obrázku: Freepik

Chutná svačina z lusků hned zmizí

Na trhu nebo v obchodech můžete zakoupit fazole v luscích. A mnoho lidí si je také pěstuje na zahradě. Logickým odpadem jsou lusky, které většina lidí vyhazuje. Místo toho si z nich můžete udělat vynikající chipsy, které se stanou úžasnou svačinou nebo pochoutkou na večer k televizi. Potřebujete jen 2 hrnky lusků, 30 ml olivového oleje a 2 lžíce koření (sladká paprika, chilli, česnek, cibulový prášek, rozmarýn, oregano, sušená rajčata, sůl a pepř).

Doporučený článek:  Rajčatová šťáva uchová chuť léta až do zimy

Vše smíchejte dohromady. Připravenou směs důkladně promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Slupky se nesmí vzájemně dotýkat. Chipsy pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 7 minut. Potom je promíchejte a pečte po dobu dalších 3 minut. A máte hotovo.

Zdroj: https://stanstedfarmshop.com/2021/07/enjoy-broadbeans-from-bean-to-pod/, https://www.healthline.com/nutrition/beans-101, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000726.htm, https://www.britannica.com/plant/bean, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320192
.

Doporučené články