Tvarohový dort je sázka na jistotu, protože chutná snad úplně každému. Navíc dobře vypadá a hodí se na běžné posezení u kafíčka i na sváteční stůl při oslavách a setkání s přáteli. Receptů existuje velké množství, ale tento je v mnohém unikátní. Autorkou je sestra Anastázie Pustelniková, která je řeholnicí v Kongregaci dcer Boží lásky a působila na různých místech, na základě svých kuchařských zkušeností pravidelně vydává knihy receptů. V jedné z nich sdílí také recept na tvarohový cheesecake, který je jako stvořený pro milovníky tradičních zákusků.
Dokonalý pečený cheesecake
Pod názvem cheesecake se skrývají různé druhy dezertů. Sestra Anastázie nabízí recept na pečený dezert, který uchvátí svou nadýchaností a lehkostí. Cheesecake podle rad této řeholní sestry zvládne připravit každý, navíc chutná naprosto božsky a uhrane kombinací tvarohu a rozinek. Věřte, že mu odolá jen málokdo, a stane se oblíbeným sladkým receptem celé rodiny. Jaké ingredience jsou potřeba a jak se připravuje?
Ingredience
Připravte si na těsto:
- 10 dkg margarínu,
- 10 dkg moučkového cukru,
- 10 dkg pšeničné mouky,
- 4 žloutky,
- 1/2 lžičky prášku do pečiva.
Na náplň:
- 1,5 kg tvarohu,
- 12 vajec,
- 30 dkg margarínu,
- 40–45 dkg krupicového cukru,
- 3 balení vanilkového pudinku bez cukru,
- 1/2 litru mléka,
- cca 20 rozinek.
Postup přípravy:
S čím začít? S těstem, proto v míse vyšlehejte margarín, do kterého postupně přidávejte cukr a žloutky. Mezitím mouku smíchejte s práškem do pečiva a po troškách přidávejte za stálého šlehání k žloutkové pěně.
Dvě balení pudinku uvařte dle návodu a dejte chladit. Během chlazení oddělte žloutky od bílků a spařte rozinky vroucí vodou v kastrůlku. Opětovně v hluboké míse vyšlehejte margarín spolu s cukrem a žloutky, které přidávejte po jednom.
Tvaroh v oddělené misce smíchejte se zbylým suchým pudinkem. Nyní vše spojte, margarínovou hmotu i uvařené pudinky a rozinky. Zbývá vyšlehat z bílků tuhý sníh, který se přimíchá až na konec.
Forma se vyloží pečicím papírem, vyplní se těstem a následně tvarohovou náplní, peče se v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Cheesecake se nechá zchladnout a podává se zlehka posypaný moučkovým cukrem.
Zdroj: https://www.womanandhome.com/food/recipes/baked-cheesecake-with-raisins-31580/