Dýně jsou úžasnou podzimní zeleninou, kterou si mnoho z nás s radostí vychutná v chladnějším počasí. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, a proto se vyplatí po ní sáhnout. Bohužel v určité úpravě není vhodná pro každého, protože může prudce zvýšit hladinu glukózy v krvi. Z tohoto důvodu může mít nebezpečný vliv na zdraví diabetiků a dalších jedinců. Kdo by ji neměl jíst a v jaké podobě?
Kdo by měl jíst dýně?
Dýně jsou podzimní zeleninou, která obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, vápník, draslík, hořčík, fosfor i železo. Jedná se o vitamínovou bombu, ale také krásnou dekoraci. Vlastnosti dýně se vyplatí lidem na dietě, kteří se snaží zhubnout. Zrychluje totiž metabolismus, ale snižuje také cholesterol, posiluje imunitu, zlepšuje trávení a detoxikuje organismus. Podle výzkumů působí také jako prevence rakoviny, především rakoviny plic. A pomáhá hydratovat pokožku.
Glykemický index dýní
Dýně mají poměrně málo kalorií, takže ji mohou bezpečně konzumovat lidé, kteří chtějí shodit pár přebytečných kilogramů. Hmotnost 100 gramů dýně má asi 26 kalorií. Bohužel v případě glykemického indexu to vypadá mnohem hůře. Dýně má totiž vysoký glykemický index, a to 75 GI. Z tohoto důvodu není vhodná pro určité skupiny lidí.
Dýně mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Kdy?
Vzhledem k vysokému glykemickému indexu není dýně vhodná pro diabetiky nebo lidi trpící inzulinovou rezistencí, hypertenzí, žaludečními vředy, střevními vředy, gastritidou nebo zvýšenou kyselostí žaludku. Nejvyšší glykemický index má přitom dýně uvařená nebo mixovaná. Konzumace těchto variant bude pro diabetiky a další pacienty nebezpečná.
Jestli si chcete dýni vychutnat alespoň jednou za podzim a nenechat si zvýšit hladinu glukózy příliš mnoho, měli byste ji konzumovat v pečené formě. Pečená, dušená nebo grilovaná dýně má nižší glykemický index. Skvěle s ní můžete nahradit brambory nebo přidat do salátů se sýrem feta nebo halloumi. Uvidíte, že si pochutnáte a neohrozíte své zdraví, i když patříte do rizikové skupiny.
Zdroj: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pumpkins-nutrition-benefits-recipes-side-effects-and-more/