Sladká cibule skvěle dochutí salát i pomazánky. Snadno vyroste na každé zahradě

Sladká cibule se stále častěji objevuje na pultech obchodů i v ingrediencích nejrůznějších receptů. Je to souhrnné označení několika odrůd běžné cibule, které mají mírně nasládlejší chuť. Cibulky jsou velké, mají pevnou a bílou dužinu, bílou slupku a jsou šťavnaté. Netvoří vrstvy a snadno se loupou. Chuť je jemná a mnohem méně ostrá než u klasické cibule.

Má spoustu možností využití

Sladkou cibuli lze použít stejně jako všechny ostatní běžné cibule – na vaření, smažení i pečení. Pro své jedinečné vlastnosti, jemnou sladkou chuť a pevnou dužinu se však doporučuje ke konzumaci především syrová. Je to ideální přísada do salátů, sendvičů, past a tvarohových pomazánek. Konzumace syrové cibule má řadu zdravotních výhod.

Doporučený článek:  Zavařování v myčce je jednoduché a bezpečné

Cibule má baktericidní a fungicidní účinek, je to přírodní antibiotikum. Podporuje imunitu, působí expektoračně, snižuje hladinu špatného cholesterolu a vyrovnává krevní tlak. Také podporuje činnost srdce a oběhového systému. Díky obsaženým antioxidantům je cibule nápomocná v prevenci proti rakovině. Díky obsahu sloučenin křemíku a síry cibule působí i na krásu, posiluje vlasy a pokožku. Při tepelném zpracování ale ztrácí některé ze svých cenných vlastností.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsahuje spoustu vitamínů

Cibule má nízký obsah kalorií, je bohatá na antioxidanty a vlákninu. Obsahuje vitamíny, konkrétně A, vitamíny B, C, E, K a PP, dále síru, železo, fosfor, vápník, křemík, hořčík, zinek a selen. Má antidiabetické vlastnosti. Konzumace syrové cibule by se měli vyvarovat lidé s akutním onemocněním jater nebo střevními záněty.

Doporučený článek:  Vybrat dobrou bílou klobásu nemusí být sázka do loterie. Kvalitu prozradí několik znaků

Sladká cibule je dvouletá rostlina, kterou si snadno vypěstujeme na domácí zahrádce. Semena se vysévají v březnu a v dubnu se zaorávají na záhony. Sklízí se koncem léta. Sladká cibule není vhodná pro dlouhé skladování, zkonzumovat by se měla do tří měsíců od sklizně. Neměla by se uchovávat v lednici ani v plastových nádobách či sáčcích. Lepší je skladovat ji v košíku nebo dřevěné bedýnce.

Zdroj: https://www.spokesman.com/stories/2014/apr/24/gardening-now-is-a-sweet-time-to-plant-onions/, https://tools.myfooddata.com/nutrition-facts/170008/wt1, https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/cholesterol-and-onions, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7674300/, https://www.thespruceeats.com/all-about-sweet-onions-4094058, https://cs.wikipedia.org/wiki/Sladk%C3%A1_cibule, https://www.allrecipes.com/article/types-of-onions/
.

Doporučené články